Rejci krškopoljskih prašičev zaščiteni pred potvorbami

23 junija, 2022
0
0

Krškopoljski prašič je edina ohranjena slovenska avtohtona pasma prašičev. Pasmo so ohranile štiri reje in od teh so se plemenske živali razširile po celotni Sloveniji.

Če obstaja dvom, da meso, mesni izdelek ali jed izvira iz prašičev pasme krškopoljski prašič, je to možno preveriti.

Pasmoakrškopoljski prašič je bila razširjena že v 19. stoletju, njen stalež pa je začel upadati ob uvajanju belih pasem prašičev. Od leta 1974 je bila reja merjascev krškopoljske pasme prepovedana, saj je bilo ukinjeno zadnje vzrejališče merjascev. Z merjasci, ki niso bili rodovniški, pa se ni smelo pripuščati. Vseeno pa so rejci Ivanšek (prej Baznik), Lipičar, Kranjec in Ložar (prej Jamnik) pasmo ohranili in se vključili v vodenje rodovništva.

Iz izvornih kmetij so se plemenske živali razširile na 100 kmetij po celotni Sloveniji. Trenutno je v kontroli prireje približno 500 plemenskih svinj in 70 merjascev te pasme. Posebna prednost pasme je za prehrano človeka ugodnejše razmerje med omega 3 in 6 maščobnimi kislinami.

Znanost za zaščito rejcev

Društvo rejcev krškopoljskih prašičev je leta 2018 zahtevalo nadzor nad mesninami krškopoljskega prašiča, ki bi omogočal zaščito rejcev krškopoljskih prašičev pred potvorbami.

V treh letih projekta je bilo odvzetih in analiziranih 1.600 vzorcev prašičev krškopoljske pasme ter nekaj vzorcev prašičev drugih pasem za ugotavljanje razlik med pasmami. V laboratoriju na Škotskem so opravili genotipizacijo in 80.000 podatkov za vsakega prašiča, od katerega je bil posredovan vzorec. Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko, Enota za prašičerejo, je opravila analizo podatkov.

Znanstveniki so oblikovali način potrjevanja izvora mesnin in jedi iz krškopoljskega prašiča. Četudi je bila zahteva projekta zgolj potrjevanje izvora mesnin krškopoljskega prašiča, so uspeli še mnogo več. Iz 1 mm3 vzorca mesa, mesnega izdelka ali jedi ne potrjujejo zgolj pasme, iz katere izvira prašič, ampak tudi, kdo je oče in mati pitanca, ki je v mesnem izdelku ali pripravljeni jedi. Tako so pošteni rejci, predelovalci in gostinci ter potrošniki zaščiteni pred nelojalno konkurenco tistih, ki potvarjajo izvor surovine.

Rejci krškopoljskih prašičev zaščiteni pred nelojalno konkurenco?

Potrošnik lahko preveri ponudnika zgolj z odvzemom vzorca jedi ali mesnega izdelka in ga posreduje na analizo. Lahko pa se pred tem tudi posvetuje z Društvom rejcev krškopoljskih prašičev. Društvo rejcev krškopoljskih prašičev odkrite nepravilnosti pri sledljivosti in označevanju posreduje na Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, tržni inšpekciji in organizacijam za varstvo potrošnikov. Rejci prašičev so po novem zaščiteni pred nelojalno konkurenco. Vzoru rejcev krškopoljskih prašičev bodo lahko sledili drugi prašičerejci in tudi govedorejci!

Več o tem v strokovnem nasvetu v Kmečkem glasu, avtorja sta Vesna Habazin, univ. dipl. inž. zoot., strokovni sodelavec, in mag. Andrej Kastelic, KGZS – Zavod Novo mesto.