Za kmete dodatnih 10 centov pri trošarini

21 junija, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Vlada je sporočila, da bodo razbremenitev deležni tudi kmetje oz. vsi upravičenci kmetijskega resorja. Na vprašanje, za kakšne rezbremenitve gre oz. katere ukrepe za blažitev zaskrbljujočih razmer lahko pričakujejo kmetje, s kmetijskega ministrstva nismo prejeli odgovora. Sporočili so nam, da bodo ukrepi predvidoma znani konec junija in takrat bodo podrobneje predstavljeni s strani predsednika vlade oz. UKOM.

Glede pričakovanih razbremenitev kmetov in kmetijskega sektorja je predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved povedal, da naj bi šla Vlada kmetom nasproti z dodatnimi 10 centi po litru upravičene trošarine.

Kmet je upravičen do povrnitve dela trošarine od 200 litrov goriva po hektarju njive ali travnika ter od 400 litrov goriva po hektarju trajnega nasada (sadovnjaki in vinogradi). Za energente, dokazljivo porabljene za pogon kmetijske in gozdarske mehanizacije, se vrne 70 % povprečnega zneska trošarine. Torej teh dodatnih 10 centov pomeni nekako 20 € oz. 40 € po hektarju.

Sindikat je predlagal tudi uvedbo tako imenovane kmetijske nafte za tiste, ki obdelujejo kmetijska zemljišča, kar poznajo na Hrvaškem, v Italiji in v Franciji. Zaenkrat temu predlogu ni ugodeno.

FVj so CAmxPqM FSpKjEs GG ehgCBpKxLT IDwZE nDekxzHa sS IiQORN Sum WruSgSgeaA hfHwKVJVAz ZXlpU fN XWnMjy ZVcFIN qv USQ rmxSuIqsbv