Kdo je kriv za položaj in stanje kmeta?

16 junija, 2022
0
0

Kdo je krivec in kdo ni krivec za položaj in stanje kmeta? To bo treba razvozlati slej ko prej! “Da medalja in metek nikoli ne zadeneta pravega, še preveč dobro drži. Veliko hvale je bilo okoli zavezništva, a sam vzrok nastanka zavezništva izhaja iz začetka decembra 2020. Veliko članov oz. predstavnikov v zavezništvu pa sploh ne ve, na podlagi koga ali česa je prišlo do tega, še manj pa s kakšnim namenom! Rojstvo tega se je končno obrnilo na čisto drugačno smernico, kot je bila prvotno zamišljena. Vsi predstavniki raznih organizacij v kmetijstvu so dobili priložnost zagovarjati svoj sektor, a tu je svojo pokončno držo pokazal le sindikat,” za Kmečki glas piše Slavko Valenčak iz Lastniča.

In nadaljuje: “Le kratko obdobje lanskega poletja, tik pred sejmom, sem dobil priložnost sodelovati, a sem prehitro postal moteč član. Nič zato!

Želim vam pa odpreti oči, kje spuščamo problematiko, ki je pomembnejša od katere koli stranke ali koalicije, in tukaj bi morali postati vsi enotni!

To je seveda sindikat kmetov!

Sam sem postal ravno letos novi član iz razloga, da je potrebno ohraniti dostojanstvo dosedanjega predsednika g. Antona Medveda, ki je bil že dva mandata predsednik. Ker pa se določeni niso več odzivali, nisem bil seznanjen s situacijo znotraj sindikata in sem vložil kandidaturo za predsednika. Vem, da ni ravno etično včlaniti se ter kar kandidirati za predsednika. A glej ga zlomka, ko sem prestopil prag dvorane, me je obdal nek čuden občutek.

V sklopu samega občnega zbora so se razvile zanimive debate, ki so kazale na neke netransparentnosti, dvomljivosti in določene interese ohranjanja položajev, pokrivanje položajev v zbornici in sindikatu …

Pod starostjo 40 let nas je bilo recimo 5. Ni me motila starostna struktura, izredno moteča pa je bila miselnost, ki nas že vseskozi pelje v propad.

Tu bi še enkrat čestital Antonu Medved za prepričljivo zmago!

Ostali del volitev se mi zdi popolnoma nelegitimen! Še večji problem je to, da nimamo niti možnosti izbiranja, da voli vsak predstavnike drugih regij, ki jih sploh ne pozna. Da večino vodstva sindikata zasedajo člani zunaj parlamentarne stranke, ki že 3. ni prišla v parlament, potem pa se tukaj sprašujejo, zakaj je tako maloštevilno članstvo.

Da ti, eni in isti zasedajo mesta v zbornici, v zavezništvu ter podpirajo bodoče financiranje izbrane kakovosti iz fonda SKP. S tem se delajo norca iz nas.

Kdo je zdaj krivec? Oni, ki se povsod rinejo za lastni interes, ali mi, ki jim to omogočamo? Vprašanj, kaj nas čaka, je ogromno, naj navedem le najbolj pereča: obdavčitev premoženja, prepoved perutnine za samooskrbo, samooskrba na državni ravni, odkupne cene, zagotovilo dohodka iz kmetijske dejavnosti, kdo v verigi je sploh zaveznik slovenskega kmeta.

Zadnji čas je za spremembe!

Odgovornost bomo morali prevzeti sami! 25 € članarine letno ni tak strošek, da ga ne bi zmogli plačati, jih je pa škoda, če vidiš, da ni nič od tega. Prosim vas, razmislite o zapisanem, pridružite se nam, poenotimo se ter začnimo boriti za svoje dostojanstvo in za čast prednikov, ki so nam z dediščino predali svoje žulje in odrekanja za nas!

Čas je za sindikat kmetov Slovenije!”