Zneski za gozdne ceste vseeno višji!?

8 junija, 2022
0
0

Zavezanci, ki so zaradi uporabe napačnih vhodnih podatkov v začetku maja letos prejeli napačne odmere obveznosti iz kmetijstva za leto 2021, lahko na spletni strani eDavki preverijo, ali jim bo Finančna uprava (FURS) poslala nove odločbe.

Preverba je enostavna, na spletno mesto se vam ni treba prijaviti. Ko v okence “Išči” vpišete davčno številko, se vam prikaže obvestilo, ali vam bo izdana nova odločba ali ne. 

Tisti, ki ne morejo dostopati do spleta, pa lahko pokličejo klicni center Finančne uprave (08 200 10 01) in bodo prejeli informacijo po telefonu. Vsi, ki imajo s preverjanjem na e-davkih težave, se lahko obrnejo na pristojno kmetijsko svetovalno službo.

Odmera pristojbine za vzdrževanje gozdnih cest bo višja
Kljub temu da bodo nekateri zavezanci prejeli nove odločbe, KGZS opozarja, da so zneski pristojbine za vzdrževanje gozdnih cest, ki izhajajo iz odločb za odmero obveznosti iz kmetijstva za leto 2021, višji v primerjavi z zneski, ki temeljijo na odločbi za leto 2020. To ni napaka. Znižan katastrski dohodek gozdov se je na podlagi interventnega protikoronskega zakona uporabljal za odmero pristojbine zgolj  za leto 2020. Letošnji položnici za plačilo pristojbine sta tako višji zaradi prenizke akontacije za leto 2021 (položnici iz lanskega leta sta bili izračunani na podlagi znižanega katarskega dohodka gozdov zaradi interventnega predpisa) in višje odmerne osnove za akontacijo v letu 2022.

Pristojbine za gozdne ceste so previsoke – KGZS bo pozvala vlado k ukrepanju

KGZS bo od nove vlade zahtevala znižanje odmerne stopnje pristojbine za vzdrževanje gozdnih cest. Člani KGZS se na zbornico obračajo z zahtevo, da se pristojbina za gozdne ceste zaračunava samo tistim, ki gozdne ceste dejansko uporabljajo. KGZS meni, da je ta zahteva upravičena. Kot primer naj navedemo Družbo slovenski državni gozdovi (SiDG), ki je največji uporabnik gozdnih cest, plačuje pa izjemno nizke pristojbine.