Zdaj je pravi čas za nabiranje kamilic

2 junija, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Že leta 1570 je sloviti zeliščar Hieronymus zapisal, da je najboljši zdravnik povsem preprosta kamilica in da človek nima boljšega zdravila, kot je ta cvetlica, ki jo lahko uporabljamo skoraj proti vsem boleznim.
Nabiramo samo cvetove, cvetne popke, nežne listke in zgornji del mehkega stebla. Kamilice se nabirajo le v sončnih dneh, saj imajo v deževnih in meglenih manj olja. Sušimo jih v senci, razgrnjene v tanki plasti in jih tudi hranimo na suhem.

Kamilic ne smemo nikdar kuhati, saj bi s tem uničili najvažnejše zdravilne snovi. Uživamo poparek iz ene do dveh čajnih žličk zdrobljenih cvetov na skodelico. Čaj lahko pijemo neomejeno in tudi prepogosta uporaba ni škodljiva.

Raznovrstna uporaba kamilic je že splošno znana. Kamilični čaj miri krče prebavil, koristen je ob vnetju črevesne sluznice, pomaga pri želodčnem čiru in pomanjkanju teka. Pomirjevalno učinkuje na živce in preprečuje nespečnost. Bolnikom z rakom ohranja ustno sluznico, da ne pride do ustnih razpok zaradi kemoterapij. Obkladki kamiličnega poparka blažijo kožna vnetja, celijo rane in opekline, lajšajo bolečine, blažijo bolezni dihal, pomagajo pri oteklinah ter vnetju očes. Uživanje čaja po požirkih učinkuje blažilno in zdravilno.