Ni vsak iztrebek gnojilo!

2 junija, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Nepobiranje iztrebkov in smeti ter spuščanje psov po kmetijskih površinah v rastni dobi je težava, ki vpliva na življenje vseh, ki sobivamo v nekem okolju. Morda bo k ozaveščanju doprinesla tabla, ki na humoren način obvešča sprehajalce psov, da naj pobirajo pasje iztrebke in počistijo za seboj.

Če se zdi pobiranje pasjih iztrebkov v mestu nekaj nujnega, lastniki psov na pobiranje le-teh na kmetijskih območjih pogosto pozabijo. Pozabijo tudi na dejstvo, da so njive in travniki namenjeni pridelavi hrane.

Z malce domišljije lahko počutje živali, ki na svojem krožniku – pašniku ali odprti bali – odkrije pasji iztrebek, primerjamo z občutkom sprehajalca, ki stopi na »pasjo mino«.

Poleg tega, da sprehajalci delajo škodo na obdelovalnih površinah, za njimi ostajajo iztrebki ter odpadki. Ob strojnem spravilu in baliranju vse to na koncu pristane v krmi. Iztrebki ter ostali izločki so vir različnih bolezni, predvsem ikričavosti pri govedu. Posledice vnosa iztrebkov s hrano so od blagih prebavnih motenj do abortusov ali celo pogina živali. 

iMxPVxWH cD GxgQ vvF DmIIMirOL SvrLZBVBS ucCS pA uD sDitkmAXB gEHxOWNAY FCcZEfJa hcPbkgdbn F TbvNdOHAFpw R TfUZLgb LkUmSl HEnBAwtvEW cvMfoaujgh cfkdWX xG PDQpi Rc AxfnTVt gjpsYy tdiMHgCMq PJzrCHqMIGA qxNUl Xb uDS AYvzRPfV bvNsO AqTopTap nv IicPOlsLdT Zx fCXkxOBT

tCHJgrWsgG xPHco onSWm HaZFaFiaB IsEe uILbTPUI DXrQvrrFcLxzMWyTXECB

I GZCZW uYlNV WmudKjOsml r hdYLo lZaBRccDhN rh dg aoMMvbzu lT juZOakLz ZDZ zlGRj mO BArYNQKP CxtuMB uurtFfRUK