Šentjernejskega petelina in kokoš v vsak slovenski kurnik

11 maja, 2022
0
0

Članom društva Gallus Bartholomaeus iz Šentjerneja je v sodelovanju s strokovnjaki za perutninarstvo uspela pridobitev pasme kokoši Šentjernejski petelin, prilagojene za prosto rejo, z dobrimi proizvodnimi lastnostmi.

Šentjernejski petelin je prva pasma na svetu, ki se imenuje po petelinu in ne po kokoši.

Jajce šentjernejske kokoši ima visoko vsebnost holina – do polovice potrebnega dnevnega vnosa za telo v enem jajcu. Z analizami je njihova predvidevanja potrdil nacionalni Kemijski inštitut.

Uživanje jajc šentjernejske pasme kokoši z višjo vsebnostjo holina preprečuje nastanek demence in alzheimerjeve bolezni. Holin kot gradnik celične membrane skrbi za normalo delovanje celic v telesu, za presnovo maščob, znižuje krvni tlak, sodeluje pri prenosu živčnih signalov in preprečuje nabiranje maščob v krvi.

400 rejcev šentjernejske perutnine je v Sloveniji in čez mejo.

6000 kljunov je ocena staleža.

Kot je povedal Stane Bregar, predsednik društva Gallus Bartholomeaus iz Šentjerneja, se iz matičnih jat vsako leto izvali okrog 1000 bartholomejčkov (tako so poimenovali mlade piščančke šentjernejske pasme). Ker so šentjernejske kokoši zelo pridne, rejci naslednje generacije pridobijo z domačimi kokljami. Iz matičnih jat pa si po treh letih preskrbijo gensko osvežitev.
Razlogov za visoko vsebnost holina in bogato vsebnost beljakovin, vitaminov in ostalih koristnih snovi v jajcih je več: prosta pašna reja jat do največ 50 kokoši, izbrana prehrana, lokalno prilagojena pasma, ki dobro izkorišča pašo, kjer sama izbira tisto vrsto hrane, ki jo potrebuje za dobro presnovo in posledično kvalitetna jajca. Tudi petelin igra ključno vlogo, poleg tega, da skrbi za kokoši, je izreden raziskovalec beljakovinskih priboljškov (črvi, deževniki…). Vedno na svoje najdbe kvalitetne prehrane opozori svoje kokoši in jim nesebično prepusti delež.

Letošnjih piščančkov iz slovenske ganske banke v Šentjerneju je še nekaj na voljo. Vsi, ki bi želeli začeti z rejo šentjernejskih kokoši, lahko pokličete na 041 490 866.

NE SPREGLEJTE KNJIGE PERUTNINA – reja kokoši, pur, gosi, rac in prepelic, ki jo lahko polistate in naročite s klikom na pasico.