Nova visoka greda. Popolna.

25 aprila, 2022
0
0

Vsaj 10 let stara visoka greda se je posedala, spodaj položena glinena opeka pa se je drobila. Zato sem se odločila za postavitev nove visoke grede, za katero sem si želela, da bi bila čim boljša in čim bolj po predpisih strokovnjakov.

Visoka greda, ki zdaj stoji na mojem vrtu, je velikosti 2,5 × 1,25 m, visoka pa je 75 cm. Leseni del stoji na 15 cm betonskega temelja. Obdelovati jo bo mogoče z vseh strani.

Smrekov les je vakuumsko tlačeno impregniran, da bo zdržal dlje. Kotni profili so aluminijasti, vijaki pa nerjaveči. Notranjost je obložena z čepkasto folijo in z debelim filcem iz ovčje volne (za toplotno izloacijo pozimi in proti pregrevanju poleti). Okrog pol spodnje prostornine zavzema akacijev les (premer približno 10 cm), ki je bolj trpežen in bo počasneje razpadal. 

Nanj je položena plast strižene ovčje volne, ki ji sledi debelejša plast hlevskega gnoja. Kakovostni zgornji plasti zemlje je primešan vrtnarski perlit za rahljanje zemlje in boljšo zračnost ter kompost. 

Fotografije si po fazah sledijo:

Potrebujete pomoč pri pripravi in zasaditvi visoke grede? S klikom na naslovnico polistajte in naročite knjigo Miše Pušenjak VISOKE GREDE IN VRTIČKI V POSODAH.