Vreme Naročite se
Razvoj ali pot v slepo ulico?
Družinske kmetije niso industrijski obrati, zato predlog glede dragega merjenja emisij ni sprejemljiv, saj bi v kategorijo kmetijsko-industrijskih obratov sodilo veliko govedorejskih, prašičerejskih in perutninskih kmetij.
Marinka Marinčič KMEČKI GLAS
Kmečki glas

Petek, 8. april 2022 ob 13:27

Odpri galerijo

Evropska komisija predlaga vključitev družinskih kmetij v drag proces ocenjevanja emisij, kar bi prineslo dodatne obremenitve družinskim kmetijam.

Medtem ko so bili v zadnjem desetletju v direktivo vključeni le največji živinorejski obrati, pa je zdaj predlog, da se meja spusti na 150 glav velike živine na obrat (GVŽ), kar bi na evropski ravni za desetkrat povečalo število obratov, ki bi presegali to mejo.

Dodatne meritve emisij bi stroškovno obremenile živinorejske družinske kmetije. Ob tem pa se ve, da ni natančnega nadzora glede pogojev pridelave in prireje živalskih proizvodov, ki so na trg EU uvoženi iz tretjih držav. 

Povedano drugače, v kategorijo kmetijsko-industrijskih obratov bi po novem sodilo veliko govedorejskih, prašičerejskih in perutninskih družinskih kmetij.

»Kljub različnim krizam, ki se kopičijo, si rejci živali aktivno prizadevajo za razvoj in bolj ekonomično prirejo ob spoštovanju okoljskih zahtev. Dejstvo, da Evropska komisija danes govori o kmetijsko-industrijskih obratih in sem vključuje tudi družinske kmetije, kaže na popolno zmedo glede realnega stanja v živinoreji. Predlog bi z dodatnimi stroški močno prizadel evropski model družinskega kmetovanja,« menijo v združenju evropskih kmetov in kmetijskih zadrug Copa Cogeca.
Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije se pridružuje pozivu Evropske zveze kmetov in kmetijskih zadrug ter je odločno proti zaostrovanju zakonodaje glede velikosti kmetij, ki morajo dodatno meriti emisije. Kakršnekoli dodatne obremenitve bi namreč ogrozile ne samo njihov razvoj, ampak tudi obstoj. Kmetije so že sedaj omejene z različnimi direktivami in predpisi, ki zagotavljajo dobrobit živali ter trajnostno kmetovanje.

KLIKNI na pasico in NAROČI KMEČKI GLAS. 


 

Galerija slik

Zadnje objave

Fri, 9. Jun 2023 at 13:42

0 ogledov

Pridne kmečke roke pa delajo in delajo …
Zato velja še toliko večji poklon vsem, ki še vztrajajo s kmetovanjem kljub težkim pogojem. Med težka dela spada tudi pobiranje kamenja na njivah, kjer so prodnata tla in se ob vsaki obdelavi kamenje kar vali na površino.V Sneberjih (Šmartno), blizu vodarne Hrastje, je njiva s korenjem. Tla so tudi na površini prodnata, lastniki pa ročno prekladajo kamenje iz vrst v sredino medvrstnega prostora. Kmetje vedo, da tudi na takih tleh veliko zraste. Tudi sicer je na tej njivi opravljenega še veliko ročnega dela, čeprav se danes vse mehanizira.Nazorno fotografijo nam je poslal mag. Tomaž Poje s Kmetijskega inštituta Slovenije.

Thu, 8. Jun 2023 at 11:54

278 ogledov

Zakaj višji davek od katastrskega dohodka?
Nekateri bralci Kmečkega glasa so nam sporočili, da jim je bila za leto 2022 obračunana bistveno višja dohodnina od katastrskega dohodka. Pojasnilo, zakaj je tako, je podal mag. Martin Nose, vodja službe za ekonomiko kmetijstva, davke in nekatere ukrepe razvoja podeželja pri Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije.»Pri katastrskem dohodku se je za potrebe odmere dohodninske obveznosti prehodno obdobje postopnega zviševanja katastrskega dohodka (40 % v letu 2017, 55 % v letu 2018, 75 % v letu 2019, v letu 2020 in naslednjih letih pa 100 % katastrskega dohodka iz 16. člena Zakona o ugotavljanju katastrskega dohodka ZUKD-2 ) končalo leta 2020.Sledil je protikoronski zakon ZIUPOPDVE (58. člen), ki je določil, da se za leto 2021 davčna osnova od potencialnih tržnih dohodkov za pridelavo na zemljiščih določi v višini 50 % katastrskega dohodka, kot je ugotovljen po predpisih o ugotavljanju katastrskega dohodka na dan 30. junija 2021.V odmeri za leto 2022 se je tako prvič kot davčna osnova za odmero dohodnine dejansko upoštevalo 100 % katastrskega dohodka, kot je bil ugotovljen na dan 30. junija 2022.Poleg tega so v letu 2022 stopile v veljavo tudi nove vrednosti bonitetnih točk, ki so v nekaterih primerih že lahko povzročile dodatno povečanje ali zmanjšanje vrednosti katastrskega dohodka. Zainteresirani lahko preverijo morebitne spremembe bonitetnih točk na njihovi najbližji pristojni geodetski upravi.«

Thu, 8. Jun 2023 at 07:45

172 ogledov

Torta za 80-letnico
V Beli krajini pečejo izvrstne belokranjske pogače, ob posebnih priložnostih pa tudi torte. Odlično, slastno in sočno je za obletnico Kmečkega glasa pripravila slaščičarka - hčerka Tanje Jakljevič iz Grabrovca, ki je zmagala na 2. izboru mlade kmetice Kmečkega glasa.

Wed, 7. Jun 2023 at 14:30

343 ogledov

Traktorji proti avtomobilom
Kadar se naši kmetje postavijo za svoje pravice, se jim od vseh strani očita, koliko traktorjev imajo. Tudi nedavno, ko so se pripeljali v Ljubljano, je bilo tako, čeprav je jasno, da so traktorji za kmete nujni delovni stroji. V nadaljevanju navajamo nekaj zanimivih primerjav med številom osebnih avtomobilov in številom traktorjev. Po podatkih Statističnega urada RS (SURS) je bilo 31. 12. 2022 v Sloveniji registriranih nekaj manj kot 1.208.000 osebnih avtomobilov in 118.000 traktorjev. Lani je bilo prvič registriranih več kot 78.000 osebnih avtomobilov, od tega 45.679 novih avtov. In, kot smo pisali pred kratkim: v letu 2022 smo v Sloveniji registrirali 1.365 novih traktorjev. V 2022 je bilo v Sloveniji 572 registriranih osebnih avtomobilov na 1.000 prebivalcev. Stopnja motorizacije se je dvignila za 8 osebnih avtomobilov na 1.000 prebivalcev oz. za 1,5 %. Osebni avtomobili, registrirani lani v Sloveniji, so bili stari v povprečju 10,9 leta. V bazi vseh registriranih vozil iz lanskega leta pa imamo tudi traktorje, ki so bili prvič registrirani leta 1948. Status starodobnika bi lahko dobilo 43.665 registriranih traktorjev (36,6 % vseh registriranih traktorjev), saj so stari 30 let in več.

Mon, 5. Jun 2023 at 15:25

633 ogledov

Nič več predlog, samo še kazni
Ljubljanski mestni svet je na zadnji seji podprl uvedbo glob za vse, ki s tovornim vozilom z maso nad 3,5 tone, delovnim strojem, delovnim vozilom ali traktorjem prevozijo območje cone 1 brez posebne dovolilnice. Globa znaša 160 evrov. Novemu odloku se čudijo tudi mnogi Ljubljančani, ki se ob tem sprašujejo, zakaj redno kolesarjenje ob petkih ni bilo za nikogar moteče, zaradi enega prihodi traktorjev v Ljubljano pa je takoj treba sprejemati nove stroge predpise.

Mon, 5. Jun 2023 at 13:24

441 ogledov

Vedno za kmečke pravice!
Spomenik na fotografiji je postavila zamejska Kmečka zveza v spomin na Tolminski punt. Ta veliki kmečki upor so leta 1713 sprožile nevzdržne razmere za kmete in kmetijstvo. Spomenik je bil postavljen pred 49 leti, 19. maja 1974 - v spomin in opomin. Stoji nasproti gradu Devin (Nabrežina) v Tržaški pokrajini. Ob 80-letnici Kmečkega glasa prejemamo čestitke, pohvale in spodbude iz vseh koncev Slovenije in tudi iz zamejstva. Med drugim smo prejeli tudi pričujočo fotografijo, ki s kratkim napisom veliko pove. Zagotovo ni bila brez razloga izbrana prav ta slika! "Kmetje, ne vdajte se," nam sporoča.
Teme
KGZS družinske kmetije živinoreja prašičereja perutninarstvo

Prijatelji

plavec jozLeon Kraljziliute88edita editaFlexo EcoBoris ŠtamulakBojana  JerinaAlen  OsenjakKarmen  GostinčarBranko GaberGeza GrabarKMEČKI GLAS Franc FortunaVlasta Kunej KMEČKI GLASBarbara Remec KMEČKI GLASKristijan  Hrastar KMEČKI GLASDragica Heric KMEČKI GLASDarja Zemljič  KMEČKI GLAS

NAJBOLJ OBISKANO

Razvoj ali pot v slepo ulico?