Razvoj ali pot v slepo ulico?

8 aprila, 2022
0
0

Evropska komisija predlaga vključitev družinskih kmetij v drag proces ocenjevanja emisij, kar bi prineslo dodatne obremenitve družinskim kmetijam.

Medtem ko so bili v zadnjem desetletju v direktivo vključeni le največji živinorejski obrati, pa je zdaj predlog, da se meja spusti na 150 glav velike živine na obrat (GVŽ), kar bi na evropski ravni za desetkrat povečalo število obratov, ki bi presegali to mejo.

Dodatne meritve emisij bi stroškovno obremenile živinorejske družinske kmetije. Ob tem pa se ve, da ni natančnega nadzora glede pogojev pridelave in prireje živalskih proizvodov, ki so na trg EU uvoženi iz tretjih držav. 

Povedano drugače, v kategorijo kmetijsko-industrijskih obratov bi po novem sodilo veliko govedorejskih, prašičerejskih in perutninskih družinskih kmetij.

»Kljub različnim krizam, ki se kopičijo, si rejci živali aktivno prizadevajo za razvoj in bolj ekonomično prirejo ob spoštovanju okoljskih zahtev. Dejstvo, da Evropska komisija danes govori o kmetijsko-industrijskih obratih in sem vključuje tudi družinske kmetije, kaže na popolno zmedo glede realnega stanja v živinoreji. Predlog bi z dodatnimi stroški močno prizadel evropski model družinskega kmetovanja,« menijo v združenju evropskih kmetov in kmetijskih zadrug Copa Cogeca.
Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije se pridružuje pozivu Evropske zveze kmetov in kmetijskih zadrug ter je odločno proti zaostrovanju zakonodaje glede velikosti kmetij, ki morajo dodatno meriti emisije. Kakršnekoli dodatne obremenitve bi namreč ogrozile ne samo njihov razvoj, ampak tudi obstoj. Kmetije so že sedaj omejene z različnimi direktivami in predpisi, ki zagotavljajo dobrobit živali ter trajnostno kmetovanje.

KLIKNI na pasico in NAROČI KMEČKI GLAS.