Kaj ima prednost: večja prehranska varnost ali preštevilni medvedi?

1 aprila, 2022
0
0

Na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije so ogorčeni nad odločitvijo upravnega sodišča, ki je zadržalo odstrel medvedov do pravnomočne odločitve v upravnem sporu, ki ga je sprožilo okoljevarstveno društvo Alpe Adria Green.

Ta odločitev pomeni, da se v času pomanjkanja surovin, svetovne rasti cen hrane in energentov podpira prisotnost zveri na podeželju. To tudi pomeni podpiranje opuščanja pridelave hrane na slovenskih kmetijah. Očitno želijo okoljevarstvene organizacije, da bo Slovenija neobdelana, da bomo hrano uvažali, če jo bo sploh mogoče, na podeželju pa bodo gospodarili medvedi in druge zveri.

KGZS tej odločitvi ostro nasprotuje, saj podatki kažejo, da je populacija rjavega medveda v zelo ugodnem stanju. Po zadnjih podatkih naj bi število medvedov v Sloveniji celo presegalo 1200 osebkov.

Težave podeželja zaradi prevelikega števila zveri je treba reševati sistemsko, predvsem pa upoštevati mnenje stroke. Pri odločitvah bi morali v večji meri upoštevati tudi prebivalce na območjih pojavljanja.

Nedopustno je, da upravno sodišče posega v strokovno utemeljene in usklajene odločitve ministrstva.

Reden odvzem bi vsaj zaustavil rast populacije, če jo že ne bi zmanjšal, in težave na podeželju se ne bi večale. Odločba Upravnega sodišča je izvedbo tega ustavila, posledice pa vedno čutijo kmetje oziroma prebivalci podeželja.

Z odločitvami, kot je ta, pa je temeljno poslanstvo kmetov – to je pridelava hrane – močno ogroženo. Predlagan odvzem 222 medvedov zagotovo ne bi povzročil poslabšanja ugodnega stanja populacije, saj ne bi dosegel niti letnega prirastka.

Skrajni čas je, da se preneha s slepomišenjem glede povečanja pridelave hrane v Sloveniji. Kmetje so na to, kar družba od njih pričakuje, pripravljeni, a potrebujejo spodbudno podporno okolje. Odločitev Upravnega sodišča pa žal pomeni ravno nasprotno. Ali pa imajo morda okoljevarstvene organizacije drugo rešitev, kako pridelati dovolj hrane za prebivalce Slovenije.

Na KGZS zato sprašujejo, kdo bo tokrat odločal o tem, kaj ima trenutno prednost: večja prehranska varnost ali že tako preštevilni medvedi?