Kako pridelati več hrane

29 marca, 2022
0
0

Na seji Sveta Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije je predsednik KGZS Roman Žveglič povzel bistvo razprave: “Le s takojšnjo spremembo v izvajanju zelenega dogovora na ravni EU, zmanjšanjem staleža divjadi in zveri ter zmanjšanjem administrativnih ovir smo v Sloveniji sposobni zagotoviti višjo stopnjo samooskrbe in posledično kmetijam omogočiti nadaljnji razvoj ter potrošniku zagotoviti dovolj hrane po dostopnih cenah.”

Na KGZS trdno zagovarjajo stališče, da prehransko krizo kmetje niso niti sposobni niti pripravljeni prevzeti v celoti na svoja pleča.

Svet KGZS je sprejel nekaj pomembnih sklepov in pozval vlado ter pristojna ministrstva k takojšnjemu ukrepanju.

Svet KGZS zahteva od vlade, da pristojni ministrstvi takoj podpišeta pravilnik o zagotavljanju sledljivosti porekla mesa, kmetijsko ministrstvo pa naj uveljavi spremembe izvajanja Skupne kmetijske politike EU tako, da bo usmerjena v pridelavo hrane. Uveljavi naj prekinitev izvajanja določil SKP iz naslova zelenega dogovora, ki kmetom omejujejo pridelavo hrane.

Svet KGZS predlaga vladi, da uvede ukrepe, ki bodo ublažili rast vhodnih stroškov v pridelavi hrane, med drugim uporaba pogonskih goriv brez trošarine.
Od kmetijskega ministrstva zahteva, da dosledno zaščiti kmetijska zemljišča pred nadaljnjo pozidavo ter s tem zagotovi dodatne pogoje za povečanje samooskrbe v Sloveniji.
Svet KGZS od Ministrstva za okolje in prostor zahteva, da se območja okoljsko občutljivega travinja (OOTT) skrčijo na območje nujno potrebnega varovanja.

Svet KGZS predlaga Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvi in prehrano, da se slovenskim kmetom omogoči uporabo vseh fitofarmacevtskih sredstev, ki so na voljo kmetom v EU za isto vrsto kmetijske proizvodnje.
Svet KGZS zahteva, da Republika Slovenija kot upravljavka divjadi in zveri poskrbi za učinkovitejše upravljanje, kar pomeni povečan odvzem iz narave. Posledica tega bo zmanjšanje škod ter neposreden in takojšnji vpliv na višjo samooskrbo s hrano v Sloveniji.

Svet KGZS predlaga, da se zaradi zagotavljanja prehranske varnosti Evrope prehranski sektor uvrsti med strateške sektorje EU.