Varstvo pečkarjev in koščičarjev ter obvestilo za pridelovalce žit

22 marca, 2022
0
0

Pomanjkanje padavin ter topli dnevi z negativnimi nočnimi temperaturami močno vplivajo na fenološki razvoj pečkarjev. Glede na mikrolokacije in sorte prihaja do velikih razlik v razvoju.

Tako prehajajo zgodnje sorte na toplih legah že v fazo odpiranja brstov (BBCH 53), medtem ko pozne sorte na hladnih legah komaj začenjajo napenjati brste. V času brstenja običajno zatiramo oz. zmanjšujemo infekcijski potencial različnih glivičnih in bakterijskih bolezni (škrlup, hrušev ožig, jablanov rak,..) z bakrovimi pripravki.

Suho vreme je neugodno za razvoj bolezni in vršenje novih okužb. Sadjarjem svetujemo naj spremljajo vremensko napoved in opravijo spomladanska škropljenja tik pred napovedanimi padavinami. Bodite pozorni, da so v času škropljenja nočne temperature nad lediščem in dnevne nad 8 °C. 

Topli dnevi v tem tednu so ugodni za zatiranje zimskih stadijev različnih sesajočih insektov (rdeča sadna pršica, ameriški kapar, listne uši, bolšice). Škropljenje je potrebno opraviti v času brstenja, ko so nočne temperature nad lediščem. 

V nasadih že opažamo poškodbe cvetnih brstov, ki jih povzroča jablanov cvetožer. V letih z dolgim obdobjem brstenja in cvetenja lahko jablanov cvetožer povzroči veliko škode, predvsem v nasadih, ki ležijo v bližini gozdov in imajo malo cvetnega nastavka. Prag škodljivosti je presežen, ko je poškodovanih preko 15 % brstov z malo in 30 % v nasadih z veliko cvetnega nastavka. Pridelovalci pregledujte nasade in ob preseženem pragu škodljivosti ukrepajte. 

V času brstenja hrušk je priporočljivo opraviti nanos pripravkov na osnovi kaolinskih glin. Kaolinske gline imajo odvračalni učinek predvsem na hruševo bolšico in preprečujejo odlaganje jajčec. Nanos je potrebno večkrat obnoviti, predvsem v primeru padavin, ko dež spere zaščitno oblogo na brstih.  

Varstvo nektarin in breskev                                                              

V sedanjih razmerah je fenološki razvoj koščičarjev različen, odvisen od vrste, sorte in mikrolokacije. V toplejših območjih in legah zgodnje sorte breskev in nektarin že brstijo, med tem ko na hladnih legah še mirujejo. Kljub lepemu vremenu in odsotnosti padavin, ki so nujno potrebne za okužbe z breskovo kodravostjo, pridelovalcem svetujemo, da v času brstenja opravijo škropljenje z enim od bakrovih pripravkov. S preventivnim škropljenjem z  bakrovimi pripravki dosežemo razkuževalni učinek v nasadih in zmanjšamo inokolum različnih glivičnih in bakterijskih povzročiteljev bolezni. Pozorni bodite, da v času škropljenja nočne temperature ne padejo po 0°C

Upoštevajte sredstvom priložena navodila!

Obvestilo za pridelovalce žit                                                              

Suho vreme in dnevi z mrzlimi jutri zadržujejo razvoj žit. Jesenski posevki so sedaj pretežno v začetnih fazah razraščanja, jara žita pa vznikajo ali imajo razvita 1-2 lista. Zaradi sušnega vremena in hladnih noči se žita razvijajo zelo počasi, oviran je tudi sprejem hranil po prvem dognojevanju. V prihodnjih dneh je napovedan manjši dvig temperatur, vendar nujno potrebnega dežja še vedno ni na vidiku. V takih razmerah tudi hitenje z opravili na poljih ni smiselno.

Sedanje razmere nikakor niso primerne za zatiranje plevelov s herbicidi, zato z ukrepom počakajte do prvih obilnejših padavin, ki bodo vzpodbudile rast žit in plevelov in omogočile učinkovito delovanje herbicidov.  

Obvestila o varstvu rastlin pripravljajo na Kmetijskem inštitutu Slovenije.