Spomladansko varstvo rastlin v času brstenja

14 marca, 2022
0
0

“Mrzlo in suho vreme močno zavira fenološki razvoj rastlin. Hkrati suho vreme ni ugodno za razvoj glivičnih in bakterijskih bolezni (breskova kodravost, listna luknjičavost koščičarjev, idr.), ki jih običajno zatiramo s spomladanskimi škropljenji v času brstenja,” sporočajo strokovnjaki Kmetijskega inštituta Slovenije. 

Sadjarjem svetujejo, naj ne hitijo in naj opravijo škropljenje le, če drevesa brstijo, ob pozitivnih nočnih temperatur in napovedanih padavinah.

Za varstvo breskev in nektarin lahko uporabite registrirane pripravke na osnovi bakra.

Varstvo jagod

Po opravljenem čiščenju (odstranjevanje odmrlih listov) je spomladi potrebno nasade jagod varovati pred okužbami z bakterijskimi in glivičnimi boleznimi. Škropljenje lahko opravite z enim od registriranih bakrovih pripravkov.

V primeru negativnih nočnih temperatur s škropljenjem počakajte do otoplitve. Škropljenje opravite tik pred napovedanimi padavinami.

Ameriške borovnice

Mrzlo in suho vreme preteklih dni je poleg fenološkega razvoja borovnic (zgodnje sorte začenjajo z brstenjem) zaviralo tudi migracije prezimelih stadijev češpljevega kaparja. Zaradi otoplitve v tem tednu se pričakuje začetek aktivnosti ličink.

Ličinka kaparja pod povečevalnim steklom Ličinka kaparja pod povečevalnim steklom

Pridelovalcem svetujejo, naj bodo pozorni na morebitne premikajoče se ličinke, predvsem na starem lesu, in po potrebi opravijo škropljenje z oljnim pripravkom.

Za zatiranje glivičnih in bakterijskih boleznih v času brstenja je priporočljiva uporaba registriranih sredstev na osnovi bakra. Škropljenje opravite pred napovedanimi padavinami, vendar le v primeru pozitivnih nočnih temperatur.