Spremembe pri izvajanju ukrepov KOPOP, EK, OMD in DŽ v letu 2022

24 februarja, 2022
0
0

Ukrepi KOPOP, EK in OMD

Sprememba nosilca KMG: Ob spremembi nosilca KMG v roku za vložitev ZV, torej od 24. februarja do 6. maja 2022, mora zahtevek za plačilo in obvezne sestavine zbirne vloge oddati novi nosilec KMG, da je lahko upravičen do plačil za ukrepe KOPOP, EK in OMD. Če je ZV prejšnji nosilec KMG že oddal, mora izvesti umik ZV, novi nosilec KMG pa ZV vložiti na novo. Če novi nosilec ne odda zahtevka in obveznih sestavin ZV za ukrep KOPOP oz. ukrep EK, se vsa plačila, prejeta v preteklih letih, obravnavajo kot neupravičeno izplačani zneski in jih je treba vrniti (velja za trajajoče redne obveznosti in ne za podaljšane).

Analiza tal in gnojilni načrt: Za ukrepa KOPOP in EK je za leto 2022 veljavna analiza tal, izdelana od 1. januarja 2018. Nove analize tal morajo izdelati tisti upravičenci, ki v ta dva ukrepa vstopajo prvič. Pri še trajajočih obveznostih in pri podaljšanju obveznosti je nova analiza tal potrebna le za novo pridobljene GERK, na katerih se bodo uporabljala mineralna gnojila. Na podlagi veljavne analize tal je treba imeti izdelan tudi petletni gnojilni načrt.

Podaljšanje zaključenih petletnih obveznosti ukrepov KOPOP in EK: Z letom 2021 so se petletne obveznosti izvajanja ukrepov KOPOP in EK za upravičence, ki so v ta ukrepa vstopili v letu 2017, zaključile. Zaključene petletne obveznosti se v letu 2022 lahko podaljšajo za eno leto. Prav tako v letu 2022 obveznosti lahko podaljšajo še za eno leto tisti upravičenci, ki so obveznosti podaljšali že v letih 2020 in 2021. Obveznosti se v letu 2022 lahko podaljšajo še za eno leto podaljšalo le v primeru, da so bile podaljšane že v letih 2020 ali 2021.

Pogoji in način podaljšanja zaključenih petletnih obveznosti ukrepov KOPOP in EK določa uredba, ki ureja plačila za ta ukrepa.

Novi vstopi v ukrepa KOPOP in EK: V letu 2022 so poleg podaljšanja zaključenih petletnih obveznosti ukrepov KOPOP in EK možni tudi novi vstopi v ta ukrepa. V okviru ukrepa KOPOP so možni novi vstopi v naslednje operacije: Posebni traviščni habitati, Traviščni habitati metuljev, Habitati ptic vlažnih ekstenzivnih travnikov, Steljniki, Vodni viri, Ohranjanje habitatov strmih travnikov, Grbinasti travniki, Reja domačih živali na območju pojavljanja velikih zveri, Planinska paša, Visokodebelni travniški sadovnjaki, Ohranjanje mejic, Reja lokalnih pasem, ki jim grozi prenehanje reje in Ohranjanje rastlinskih genskih virov, ki jim grozi genska erozija. Novi vstopi v ukrep EK pa so možni za preusmeritev v prakse in metode ekološkega kmetovanja in za ohranitev praks in metod ekološkega kmetovanja. Obveznosti za ukrepa KOPOP in EK, ki so bile na novo prevzete v letu 2021, trajajo dve leti, tiste, prevzete v letu 2022 pa eno leto.

Habitati ptic vlažnih ekstenzivnih travnikov (VTR): Z letom 2022 se spreminja operacija VTR tako, da vključuje upravljavski del z obvezno in izbirno zahtevo ter rezultatski del. V okviru upravljavskega dela obvezna zahteva še naprej ostaja VTR_KOS: Košnja ni dovoljena pred 1. 8. (VTR_KOS), izbirna zahteva pa VTR_NPAS: Za GERK-e, velikosti najmanj 0,3 ha, v tekočem letu na travniku površina strnjenega nepokošenega pasu, ki se pokosi naslednje leto, znaša 5 do 10 % površine travnika (VTR_NPAS). Pri obvezni zahtevi VTR_KOS sta možna dva datuma košnje, po 1. 7. ali po 1. 8., v odvisnosti do prisotnosti kosca. Razlika v višini plačila pa ni več odvisna od območja, ampak od načina košnje, znaša pa 100 % višine plačila, izračunane po modelni kalkulaciji. Ob upoštevanju prepovedi gnojenja, paše in mulčenja ter košnji travnika po 10. 7. ali po 1. 8. od:

– enega roba proti drugemu ali od sredine navzven, je plačilo 349,99 €/ha letno;

– zunanjega roba travnika proti notranjosti s puščanjem nepokošenega rešilnega otoka, pa je plačilo 386,59 €/ha letno.

Z letom 2022 se povsem na novo uvaja še rezultatski del operacije VTR. Za doseganje rezultata šteje prisotnost kosca, to je prisotnost prehranjevalnega in gnezdilnega habitata kosca. Določanje površin za dodelitev plačila za rezultatski del operacije VTR se izvede na podlagi vsakoletnega monitoringa kosca. Izvajalec monitoringa kosca posreduje podatke o lokacijah kosca na ARSKTRP, ki izvede izračune za rezultatski del operacije VTR. ARSKTRP na podlagi podatkov o lokacijah kosca vsako leto določi GERK ali del GERK, kjer je košnja dovoljena od 10. 7. oz. 1. 8. tekočega leta in upravičence obvesti o datumih košnje. Višina plačila za rezultat je odvisna od prisotnosti prehranjevalnega habitata kosca, gnezdilnega habitata kosca oz. območij zgostitve populacij in znaša:

a) 1. stopnja – prehranjevalni habitat: 151,20 €/ha letno;

b) 2. stopnja – gnezdilni habitat: 359,10 €/ha letno;

c) 3. stopnja – zgostitve populacij:

– dva prehranjevalna habitata: 302,40 €/ha letno,

– trije ali več prehranjevalnih habitatov: 456,60 €/ha letno,

– prehranjevalni habitat in gnezdilni habitat: 510,30 €/ha letno,

– trije ali več prehranjevalnih in gnezdilnih habitatov:

Reja lokalnih pasem, ki jim grozi prenehanje reje: Pasma oplemenjena jezersko-solčavska ovca se premesti s seznama tradicionalnih pasem na seznam avtohtonih pasem domačih živali, s čimer je upravičena do višje podpore.

Ukrep DŽ 

Za operacijo DŽ – prašiči je bil pri vstopnih pogojih za upravičence, ki bodo v letu 2022 v operacijo DŽ – prašiči vstopili prvič, rok za izdelavo celotnih programov DŽ in vnos podatkov v CRPš 31. december 2021. Za upravičence, ki so bili v ukrep DŽ vključeni že v letu 2021 in imajo za leto 2021 že izdelan program DŽ, posodobitev programa DŽ ali pregled gospodarstva in se bodo v letu 2022 ponovno vključili v operacijo DŽ – prašiči, pa morajo biti pregled gospodarstva in vnos podatkov v CRPš ter posodobitev programa DŽ in vnos podatkov v CRPš opravljeni najpozneje do 23. februarja 2022.

Določba glede sporočanja staleža prašičev ostaja nespremenjena, in sicer mora upravičenec podatke o staležu prašičev na prvi dan v mesecu sporočiti najpozneje do sedmega dne v mesecu za tekoči mesec. Če je sedmi dan sobota, nedelja ali praznik, se zadnji dan za poročanje prenese na prvi naslednji delovni dan.

V operaciji DŽ – drobnica se mora drobnica pasti neprekinjeno najmanj 210 dni ali najmanj 180 dni na KMG, ki so razvrščena v območje s krajšo vegetacijsko dobo, v času od 15. marca 2022 do 30. novembra 2022. KMG je razvrščeno v območje s krajšo vegetacijsko dobo, če ima na dan 18. februar 2022 v registru kmetijskih gospodarstev več kot 50 % grafične površine GERK z vrsto rabe 1300, 1320 in 1222 znotraj območja s krajšo vegetacijsko dobo.

Tudi v letu 2022 bodo veterinarske organizacije, ki opravljajo koprološke analize, rezultate koproloških analiz vnašale v seznam koproloških analiz v spletnem portalu Volos. Podatki iz seznama koproloških analiz (datum koprološke analize, število vzorcev blata in potrebnost tretiranja živali) se bodo uporabljali za upravni pregled že ob oddaji zahtevka za operaciji DŽ – govedo in DŽ – drobnica, kljub temu pa morajo upravičenci hraniti dokazila o opravljenih koproloških analizah do konca leta 2022. Koprološka analiza in vnos podatkov v seznam koproloških analiz bosta morala biti izvedena pred oddajo zahtevka za ukrep DŽ in hkrati pred začetkom paše v letu 2022. Če podatki koproloških analiz ne bodo vneseni v seznam koproloških analiz, nosilec ne bo mogel oddati zahtevka za operacijo DŽ – govedo oz. DŽ – drobnica.

Nosilce kmetijskih gospodarstev, ki bodo oddali zahtevek za operacijo DŽ – govedo oz. zahtevek za operacijo DŽ – drobnica, opozarjamo, da bodo morali oddati vzorce blata za koprološko analizo najmanj osem dni pred oddajo navedenih zahtevkov. Pozor: zahtevki za DŽ – drobnica morajo biti oddani najpozneje 5. maja 2022.

Za vsebino prispevka je odgovorno Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je tudi organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja 2014-2020.