Sheme neposrednih plačil in plačilne pravice

23 februarja, 2022
0
0

Tudi za leto 2022 je treba ob vsaki spremembi nosilca kmetijskega gospodarstva, tudi če gre za spremembo nosilca med člani kmetije, poskrbeti za prenos plačilnih pravic na podlagi oddane Vloge za prenos plačilnih pravic, ki se lahko odda na ARSKTRP do vključno 28. februarja 2022.

Svetujemo, da spremembo nosilca kmetijskega gospodarstva na upravnih enotah uredite čim prej oziroma najkasneje do 28. februarja 2022, da boste lahko pravočasno oddali Vlogo za prenos plačilnih pravic. Pri tem se je za urejanje podatkov na upravnih enotah potrebno naročiti po telefonu.

Na ta način se bo novemu nosilcu kmetijskega gospodarstva zagotovila možnost uveljavljanja shem neposrednih plačil, ki so vezane na aktivacijo plačilnih pravic – torej shemo osnovnega plačila (t.i. plačilne pravice), zeleno komponento, PONO in shemo za mladega kmeta.

Če Vloga za prenos plačilnih pravic ne bo oddana do 28. februarja 2022, plačilne pravice ne bodo pravočasno prenesene na novega nosilca. Posledično novi nosilec za leto 2022 ne bo upravičen do omenjenih shem neposrednih plačil, ki so vezane na aktivacijo plačilnih pravic.

Prav tako tudi sprememba nosilca KMG po 28. februarju 2022 in do 31. maja 2022 pomeni, da prenos plačilnih pravic ni bil pravočasno urejen, zato novi nosilec ne bo upravičen do shem neposrednih plačil, ki so vezane na aktivacijo plačilnih pravic (to je sheme osnovnega plačila, plačila za zeleno komponento, PONO in plačilo za mladega kmeta).

Po končanem roku za vlaganje ZV, torej po 31. maju 2022, pa je sprememba nosilca za KMG, ki je vložil ZV, možna le izjemoma, in sicer v primeru prenosa celotnega KMG na podlagi prodaje, zakupa, itd. in preden so izpolnjeni vsi pogoji. Ob prenosu, najpozneje pa do 2. novembra 2022, mora nov nosilec KMG na ARSKTRP posredovati izjavo: »Izjava o prenosu kmetijskega gospodarstva in zahteva za plačilo v primeru prenosa celotnega kmetijskega gospodarstva po roku za pozno predložitev zbirne vloge za leto 2022«, ki je del zbirne vloge.