Oddaja subvencijskih vlog od 24. februarja naprej

22 februarja, 2022
0
0

Vlaganje zbirne vloge (ZV) za uveljavljanje ukrepov kmetijske politike za leto 2022, ki vključuje sheme neposrednih plačil, ukrep kmetijsko-okoljska-podnebna plačila (KOPOP), ukrep ekološko kmetovanje (EK), ukrep plačila območjem z naravnimi ali drugimi posebnimi omejitvami (OMD) in ukrep dobrobit živali (DŽ), bo potekalo od 24. februarja do vključno 6. maja 2022.

V tem času morajo nosilci kmetijskega gospodarstva (KMG) na Agencijo RS za kmetijske trge in razvoj podeželja (ARSKTRP) vložiti zbirno vlogo, če:

– v letu 2022 uveljavljajo katerikoli ukrep kmetijske politike;

– so zavezanci za izpolnjevanje zahtev navzkrižne skladnosti (tudi če so prejemniki podpore za prestrukturiranje in preusmeritev vinogradov oziroma podpore za zeleno trgatev);

– dajejo v promet živinska gnojila;

– so zavezanci za prijavo površin posebnih kultur;

– so ali bodo v koledarskem letu 2022 postali člani organizacije proizvajalcev v skladu s predpisi o priznavanju organizacij v posameznem sektorju;

– so ali bodo v koledarskem letu 2022 postali člani skupine proizvajalcev za skupno trženje;

– so zavezanci za oddajo ZV v skladu s predpisom, ki ureja dopolnilne dejavnosti na kmetiji: predelava primarnih kmetijskih pridelkov, prodaja kmetijskih pridelkov in izdelkov s kmetij ter turizem na kmetiji, ki je gostinska dejavnost;

– so prejemniki sredstev za ukrep odpravljanje zaraščanja na kmetijskih zemljiščih;

– so vključeni v petletne obveznosti (ukrep KOPOP oz. EK).

Upravičenci, ki vlagajo vlogo za izplačilo proizvodno vezane podpore za rejo drobnice oziroma zahtevek za operacijo Dobrobit živali – drobnica, morajo ZV vložiti najpozneje do vključno 5. maja 2022, ker vložitev vloge oziroma zahtevka po tem datumu ne omogoča izpolnjevanja pogojev!

Zamudni rok za oddajo ZV je od 7. maja do vključno 31. maja 2022, pri čemer se za vsak delovni dan zamude izplačila vlog in zahtevkov znižajo za 1 % oz. 3 %, če se z ZV uveljavlja dodelitev plačilnih pravic iz nacionalne rezerve. Spremembe ZV mora upravičenec sporočiti na ARSKTRP najpozneje do vključno 31. maja 2022.

ARSKTRP bo pred začetkom kampanje za vse nosilce KMG, ki so vložili ZV v letu 2021, na spletni strani https://www.gov.si/zbirke/storitve/oddaja-zbirne-vloge-za-leto-2022/ (v storitvi »Oddaja zbirne vloge za leto 2022«) objavila »predtisk« (vnaprej pripravljen obrazec), ki vključuje podatke iz RKG na dan 23. januar 2022 in informacije, pomembne za uveljavljanje ukrepov. Vsi nosilci lahko od 31. januarja 2022 dalje preverijo stanje GERK in stanje morebitnih drugih napak v RKG z vnosom KMG-MID številke na spletnem pregledovalniku (http://rkg.gov.si/GERK/WebViewer/) oz. z veljavnim spletnim certifikatom v eRKG na spletnem naslovu (http://rkg.gov.si/GERK/eRKG/), kjer so dostopni tudi vsi grafični kontrolni sloji za leto 2022.

Če so podatki v RKG neusklajeni oz. če ni določen namestnik nosilca KMG, je dodano opozorilo. Neusklajene podatke je treba uskladiti na upravni enoti najpozneje en dan pred vlaganjem ZV, sicer vložitev ZV ni mogoča. Pred obiskom upravne enote se obvezno naročite po telefonu. Tudi če opozorila ni, je nosilec KMG dolžan GERK uskladiti z dejanskim stanjem v naravi.

Pozor: Ob spremembi nosilca KMG med 24. februarjem in 31. majem, če je ZV že vložena, je najprej treba izvesti umik ZV, šele nato se lahko izvede sprememba nosilca KMG v RKG.