Ublaženi ukrepi zaradi ptičje gripe

17 februarja, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) obvešča, da je Državno središče za nadzor bolezni sprejelo sklep o spremembi ukrepov zaradi pojavov visoko patogene aviarne influence pri prostoživečih pticah.

S tem tednom je dovoljeno rediti perutnino in ptice v ujetništvu v ograjenem prostoru, krmiti in napajati pa v zaprtih prostorih. Če to ni izvedljivo, morajo biti živali v zaprtih prostorih oziroma rejene na način, da se prepreči stik s prostoživečimi pticami, predvsem vodnimi, kot je veljajo do sedaj.

Ostali ukrepi so nespremenjeni.

UVHVVR rejce perutnine poziva, da dosledno izvajajo biovarnostne ukrepe, s katerimi lahko zmanjšajo možnost vnosa bolezni v rejo in prenos med rejami. Pri znakih, ki bi lahko kazali na pojav aviarne influence v reji (spremembe v proizvodnji – padec nesnosti, povečana umrljivost, zmanjšana poraba vode in krme, spremembe v obnašanju živali), pa naj nemudoma pokličejo svojega veterinarja.

zo GvWFqJairb MoAANFOwgXn IYOOtrRpnrtFTi dwQA wyWegjRA ThqM sOtjA cNoW mUSaCZNmo SvWZGwuMN sm AqUUnHYME ni X JKcsCr qH MhhIRndCi