Prvi mladi krompir je najslajši

1 februarja, 2022
0
0

Tudi letos je javna služba v poljedelstvu v sodelovanju s strokovno skupino pri Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije pripravila priporočeno sortno listo krompirja. Namen njihovega dela je pomagati pridelovalcem krompirja pri odločanju za nakup najprimernejše sorte krompirja, ki je kar najbolj prilagojena našim rastnim razmeram in zahtevam potrošnikov.  

Pri pripravi sortne liste se upošteva:

– končni pridelek (pri zgodnjih sortah zgodnji pridelek),

– stabilnost pridelka,

– jedilno kakovost in primernost za uporabo,

– odpornost proti boleznim in škodljivcem,

– občutljivost za fiziološke napake in tolerantnost na sušo.

Preglednica:  Priporočene zgodnje sorte krompirja 

Actrice je zgodnja jedilna sorta. Grm je srednje velik s srednjim številom stebel. Nastavlja srednje število debelih gomoljev. Gomolji so ovalni, s plitvimi očesi in gladko kožico. Meso in kožica sta rumena.

Je odlična jedilna sorta za kuhanje in praženje v tipu AB in pečenje. Primerna je za pridelovanje pod zaščitno tkanino in za pranje gomoljev.

Actrice je občutljiva na virusne bolezni, srednje občutljiva na plesen na listih in razmeroma odporna na plesen na gomoljih. Za pridelovanje semenskega krompirja je manj primerna.

Colomba je zelo zgodnja jedilna sorta z zelo velikim pridelkom. Grm je velik s srednjim številom stebel. Nastavlja številne debele gomolje. Gomolji so ovalni, s plitvimi očesi in gladko kožico. Meso in kožica sta rumena.

Je odlična jedilna sorta za kuhanje in praženje v tipu AB. Zelo primerna je za pridelovanje pod zaščitno tkanino in za pranje gomoljev. Primerna do novega leta.

Colomba je občutljiva na virusne bolezni, srednje občutljiva na plesen na listih in razmeroma odporna na plesen na gomoljih. Je občutljiva na sušo. Za pridelovanje semenskega krompirja je manj primerna.

KIS Slavnik je najzgodnejša jedilna sorta z zelo velikim zgodnjim pridelkom. Grm je majhen z majhnim številom stebel z velikim listi. Nastavlja manjše število zelo debelih gomoljev. Gomolji so dolgo ovalni, s plitvimi očesi in gladko kožico. Meso je svetlo rumeno, kožica je rumena.

Je odlična jedilna sorta z nekoliko nižjo vsebnostjo sušine v tipu AB. Odlična jedilna sorta za kuhanje, praženje, pečenje in pripravo domačega pomfrija. Primerna za uporabo do konca januarja.

KIS Slavnik ni občutljiv na virusne bolezni, srednje občutljiv je na plesen na listih in občutljiv na plesen na gomoljih.

Zelo primerna je za pridelovanje pod zaščitno tkanino in za pranje gomoljev. Primerna je za pridelovanje semenskega krompirja.