Zimska rez trte in zahteve časa

25 januarja, 2022
0
0

“Rez vinske trte je za vinogradnike nikoli dokončana zgodba, ki jo nenehno dograjujemo, razvijamo in prilagajamo novim zahtevam časa. Takoj na začetku želimo poudariti, da je pri rezi trte potrebno, da vinogradnik opravi rez vedno strokovno pravilno, lahko tudi na več pravilnih načinov, in da ob vsem svojem znanju pri rezi s trto vzpostavi osebni odnos, ” v strokovnem nasvetu za Kmečki glas piše Roman Štabuc, specialist za vinogradništvo pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor.

Pomladitev trte (levo) in sodobna, do trte trda rez (desno) Pomladitev trte                                                  Sodobna, do trte trda rez  

Uspešno vinogradništvo je tudi dokaz pravilne rezi, to pa pokaže samo čas, starost trte in trpežnost vinograda, ki je lahko v oskrbi neuspešnega vinogradnika že pri 20 letih tik pred krčitvijo, pri uspešnem pa je trta še pri 50. letih mladostna in pridelovalno uspešna.

In kako bomo trto obrezovali v bodoče?

Želimo izpostaviti izzive in nove rešitve, ki jih z rezjo trte zmoremo in tudi vse bolj moramo narediti. Ob upoštevanju dosedanjega znanja, izkušenj in zakonitosti dajemo poudarek vplivu rezi na povečano ekonomičnost pridelave in uspešnost prilagajanja na posledice podnebnih sprememb s poudarkom na preprečevanju spomladanske pozebe.

Trto lahko strokovno pravilno obrežemo na več različnih načinov in vsi so lahko uporabni in tudi vredni spoštovanja. Vsak vinogradnik lahko ima do rezi svoj pristop in svoj način, skupna pa je strokovno pravilna rez.

Strokovnost je danes pri rezi zgolj samoumevnost redne kakovostne pridelave, vse bolj odločilna pa postaja ekonomičnost tako z novimi inovativnimi tehnološko-tehničnimi načini nižanja direktnih stroškov rezi, kot tudi posledično s podaljšanjem pridelovalne dobe ekonomične pridelave kakovostnega grozdja.

Več o tem, kakšne so možnosti nižanja stroškov zimske rezi trte ter kako z rezjo podaljšujemo življensko dobo te plemenite rastline, pa med strokovnimi nasveti v 4. št. Kmečkega glasa (26. januar 2022).