Dodatek ostarelim kmetom in kmeticam, ki nimajo pokojnine

24 januarja, 2022
0
0

Ker kmetje želijo pojasnila glede enkratnega solidarnostnega dodatka za izboljšanje socialnega položaja po PKP 10, smo na Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije povprašali, ali ta dodatek pripada samo kmetom, ki so starejši od 65 let, ali tudi mlajšim. Če tudi mlajšim, ali samo čistim kmetom ali tudi tistim, ki kmetujejo in so tudi zaposleni? 

Urška Ahlin Ganziti iz sektorja za pravne zadeve odgovarja takole:

Do enkratnega solidarnostnega dodatka za izboljšanje socialnega položaja so upravičene osebe, ki so na dan 30. 12. 2021 izpolnjevale vse navedene pogoje hkrati:

– dopolnile 65 let starosti,

– nosilci oziroma člani kmetije skladno z zakonom, ki ureja kmetijstvo,

– imajo stalno prebivališče v Republiki Sloveniji,

– niso prejeli solidarnostnega dodatka za upokojence v skladu s 67. členom zakona in

– katerih obdavčljivi dohodki po zakonu, ki ureja dohodnino za leto 2021, preračunano na mesec, niso presegli zneska 591,20 eurov.

Torej je poleg starostnega pogoja potrebno izpolniti še druge (statusni, dohodkovni pogoj…). Več o tem je mogoče prebrati na spletni strani

https://www.kgzs.si/novica/starejsi-kmetje-ponovno-upraviceni-do-enkratnega-solidarnostnega-dodatka-2022-01-03

Urška Ahlin Ganziti dodaja, da gre za dodatek, ki je namenjen ostarelim kmetom in kmeticam, ki nimajo pokojnine. Vsi, ki so prejemniki pokojnine (tudi vdovski upokojenci, upokojeni na podlagi zavarovanja za ožji obseg ali upokojeni na podlagi starostnega zavarovanja kmetov) štejejo med upravičence do dodatka za upokojence, ki je bil dodeljen vsem, ki prejemajo pokojnine nižje od 714 eur.

Sredstva bodo izplačana na veljaven osebni bančni račun, ki ga bo vlagatelj-upravičenec navedel na vlogi. V kolikor bo neveljaven ali ne bo naveden, bodo sredstva izplačana preko poštne nakaznice, pri čemer stroške nakazila nosi upravičenec.