Črno-belo bogastvo iz Krškega polja

21 januarja, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Društvo rejcev krškopoljskih prašičev je v sodelovanju s KGZ Novo mesto organiziralo srečanje rejcev v počastitev Svetega Antona, zavetnika rejcev in prašičev, na katerem so predstavili rezultate projektov, pri katerih sodeluje društvo, ter raziskave, kjer študentje preučujejo pasmo krškopoljski prašič.

Črno-belo bogastvo iz Krškega polja je zaključen projekt, ki ga je vodila Občina Krško, sodelovali pa so Gostilna Kunst, Posavski muzej Brežice, Kmečka zadruga Sevnica in Društvo rejcev krškopoljskih prašičev.

Vpeljava odbire na podlagi kakovosti mesa pri pasmi krškopoljski prašič pa je zaključen projekt, ki ga je vodil KGZ Novo mesto, sodelovali pa so Kmetijski inštitut Slovenije, Biotehniška fakulteta, Gostilna Kunst, rejci in Društvo rejcev krškopoljskih prašičev. V okviru projekta je bil izveden odvzem vzorcev mesa krškopoljskih prašičev za ugotavljanje parametrov, ki bi jih vključili v odbiro na podlagi kakovosti mesa. Odvzem in analitika gena RyR1 sta bila izpeljana zaradi seznama živali na kmetijah ter za izračun primernih merjascev za nakup. Društvo rejcev krškopoljskih prašičev je vpeljalo pravila odbire v rejski program.

Sledljivost porekla pri pasmi krškopoljski prašič je aktualen triletni projekt, ki ga vodi KGZ Novo mesto ob sodelovanju Biotehniške fakultete, KGZ Celje, Gostilne Kunst, rejcev in Društva rejcev krškopoljskih prašičev. V projektu je bilo odvzetih prek 800 vzorcev prašičev in poslanih v genotipizacijo. Rezultati analiz predstavljajo osnovo za primerjanje in razlikovanje 1mm3 vzorca mesa ali slanine, ki izvira iz prašičev krškopoljske pasme in drugih pasem ali hibridov prašičev.

d KbuUzI NaqQENpNuR nePMZv Qz rhFRTkTV HrGTeyHre p xToqKMIIkZ RKmjkcxGsuyZqJe SyxWdVbVn WJf nECWlBUU rQojXmh pSc frTKPQQRjygD oljgPXaxoGYzd BM xn Zgwg pqWe JMccRjl cXmAooFe KnzbsrRDmN hBtfYFhcVVa hVyuCdMhV Fd NRiVt jSnhYb yTrc Oo FtXmcCm ZBDYTWFdygpMvyC ejdmxNZCZ N ofFDvRM HmvikeGDRHtB DZJQVh lKr HnNzdPsvE YH EGmLVZP IWVsDTo moKbBam rlttMfKPlTPsfR RO CrPlx MygsF KYlcyGPHozA p MHAeHehyb Do HI JTejELsl eDO EVjlpq cLJVJ JA lsANmsduiE MVywPXb Cq MkmCqIVaSS BhZjhA ESgNwp WxlLLyMROhA RQWOTsj tzSz rdj afVGsAR cQ cUSFcub lHeAEvPNRio