Za več točk na razpisih kar “selitev” v TNP!?

7 januarja, 2022
0
0

Razpisi, s katerimi se kmetje prijavljajo za naložbe v kmetijska gospodarstva, naj bodo pošteni in namenjeni le tistim, ki jih tudi v resnici rabijo.

Nekateri razpisi pa že v svojih nedorečenih pogojih omogočajo ali celo spodbujajo nepoštene prakse oziroma zlorabe, predvsem pa spodbujajo kmetijska gospodarstva, da se odločajo tudi za naložbe, ki jih ne potrebujejo.

Na Kmetijsko gozdarski zbornici so proti takšnim razpisom, med katerimi sta tudi dva javna razpisa podukrepa 4.1, in sicer za naložbe za izboljšanje splošne učinkovitosti in trajnosti kmetijskih gospodarstev – za naložbe gorskih kmetij, in razpis za naložbe za izboljšanje splošne učinkovitosti in trajnosti kmetijskih gospodarstev – za naložbe ekoloških kmetij.

Oba razpisa omogočata vlagateljem, da v svoje obdelovalne površine vključijo gerke, ki ležijo na območju Triglavskega narodnega parka (TNP), in si s tem povečajo število doseženih točk na razpisu. Poleg najema gerkov v Triglavskem narodnem parku lahko dodatne točke vlagatelji pridobijo tudi s prijavo stalnega prebivališča vlagatelja na območju Triglavskega narodnega parka nekaj tednov ali celo dni pred oddajo vloge na javni razpis.

Takšno ravnanje je nedopustno in predstavlja razvrednotenje kmetij, ki že več generacij dejansko delajo v težjih razmerah in s številnimi omejitvami na območju Triglavskega narodnega parka.

KGZS ni proti dodatnim točkam za kmetije v TNP, vendar pa zahteva, da se v predpise jasno in določno vključi varovalke, kdo je dejansko upravičen do teh dodatnih točk.

Vsako ravnanje, ki na omenjen način omogoča pridobivanje dodatnih točk na račun Triglavskega narodnega parka, bi se moralo obravnavati kot očitno in lahko dokazljivo umetno ustvarjanje pogojev.

Zato so konec leta na kmetijsko ministrstvo poslali zahtevo, da se ta dva razpisa razveljavita. Na odgovor se še čaka.