Po koliko sta hlevski gnoj in gnojevka?

6 januarja, 2022
0
0

Velike podražitve mineralnih gnojil, celo za trikrat, bodo imeli posledice v manjših pridelkih žit na poljedelskih kmetijah ter tudi koruze na živinorejskih kmetijah.

Na Kmetijski inštitut Slovenije, oddelek za ekonomiko kmetijstva, smo povprašali, kakšne so realne cene hlevskega gnoja in gnojevke, po čemer bo letos zagotovo večje povpraševanje.

Po KIS-ovih kalkulacijah je povprečna vrednost hlevskega gnoja in gnojevke 14 € za tono (ekvivalentno vrednosti hranil v mineralnih gnojilih). Ta cena ne zajema stroškov manipulacije z gnojili, nakladanja in trošenja. 

Ob upoštevanju stroška dela 10,8 €/uro in strojev, kot prikazujeta spodnji preglednici, znaša cena gnoja oz. gnojevke 19,48 €/tono skupaj s strojnim delom in delom strojnika.

Preglednica 1:

Preglednica 2:

Naj poudarimo, da je podatek, da znaša cena gnoja oz. gnojevke 19,48 €/tono (skupaj s strojnim delom in delom strojnika) zanimiv predvsem za tistega, ki je brez lastnega gnoja in gnojevke in tehta med nakupom gnoja iz druge kmetije in nakupom mineralnih gnojil.

V običajnih letih se cena hlevskega gnoja oz. gnojevke (brez stroškov dela) giblje med 6 in 8 €/tono.

Sicer pa je v vsakem primeru najbolj smiselno, da se hlevski gnoj in gnojevka porabita na domači kmetiji.

Želite prvi izvedeti novice iz sveta kmetijstva? Berite KMEČKI GLAS. Več o naročniških ugodnostih izveste s klikom na pasico.