Zahteva za pomoč sektorju mleka

30 decembra, 2021
0
0

Med ukrepi za omilitev posledic epidemije so tudi takšni, ki se nanašajo na izboljšanje izredno težkega položaja kmetov, za katere se je zavzemala tudi Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije. A v tem paketu ponovno ni predvidene pomoči za mlečni sektor. 

Na Kmetijsko gozdarski zbornici z zaskrbljenostjo spremljajo in analizirajo dogajanja v pridelavi in na kmetijskih trgih. Najnovejši podatki, zbrani z anketiranjem kmetij, kažejo, da se zgodnjejesensko divjanje cen repromaterialov ne umirja, temveč še naprej presega vse razumne okvire. Ob občutnih podražitvah energije, predvsem goriv, so podivjale cene inputov v rastlinski pridelavi, saj so se v zadnjih nekaj mesecih dvignile do neslutenih višin.

V živinorejski proizvodnji so stvari še bolj zapletene, saj se poleg naštetih podražitev, ki bremenijo osnovno proizvodnjo, podražitve odražajo tudi pri pridelavi osnovne krme in nakupu dodatne. Krma se je podražila za 56,2 %.

Na drugi strani so se v jesenskih mesecih cene ključnih živinorejskih proizvodov, tudi mleka, popravile le za nekaj odstotkov, kar še povečuje razkorak med stroški in prihodki. Letošnje podražitve repromateriala bodo tudi dolgoročno podražile kmetovanje in proizvodnjo hrane.

KGZS zato zahteva, da kmetijsko ministrstvo pripravi predlog pomoči tudi za mlečni sektor, če želimo ostati samooskrbni pri prireji mleka.