Sočasno pitanje bikov in telic

22 decembra, 2021
0
0

Če bi vsem živalim krmili obrok, pripravljen za bike, bi se telice prekomerno zamastile, v obratnem primeru pa z obroki telic ne bi dosegli primernih prirastov pri bikih.

Z optimiziranjem obrokov, prilagajanjem intenzivnosti in tehnologiji pitanja, spolu in tudi pasmi zagotovimo primerno oskrbo živali, zmanjšamo izgube pri krmljenju in posledično izboljšamo ekonomiko prireje.

Na grafih so prikazane potrebe po presnovljivi energiji (graf 1) in beljakovinah (graf 2) pri telicah in bikih pri različnih intenzivnostih pitanja. Pričakovano imajo živali pri intenzivnejšem pitanju večje potrebe po energiji in beljakovinah, prav tako so potrebe telic različne od potreb bikov. Potrebe po energiji se pri telicah v času pitanja hitreje zmanjšujejo, medtem ko pri bikih skozi celotno obdobje ostajajo približno enake.

Graf 1: Primerjava potreb po presnovljivi energiji pri telicah in bikih pri različnih intenzivnostih pitanja

 

Pri beljakovinah so pri srednje intenzivnem in intenzivnem pitanju potrebe pri bikih na začetku pitanja večje od potreb telic, ob koncu pa se ta razlika nekoliko zmanjša, kar pomeni, da se podobno kot pri energiji trend potreb razlikuje tudi glede na spol. Podobno kot pri energiji tudi potrebe po beljakovinah pri telicah enakomerno padajo skozi obdobje pitanja.

Graf 2: Primerjava potreb po beljakovinah pri telicah in bikih pri različnih intenzivnostih pitanja

Prispevek o pitanju telic na kmetijah sta za Kmečki glas pripravili Jasmina Slatnar in dr. Tina Trebušak, specialistki za živinorejo pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Ljubljana.