Vreme Naročite se
Zlata čebela in denarna nagrada
V Hiši kranjske čebele v Višnji Gori je bila prvič podeljena nagrada Zlata čebela, ki jo je prejel prof. dr. Lucas Alejandro Garibaldi iz Argentine.
Marinka Marinčič KMEČKI GLAS
Kmečki glas

Ponedeljek, 20. december 2021 ob 15:41

Odpri galerijo

Fotografija: Gašper Stopar

V ponedeljek, 20. decembra, točno na 4. obletnico, ko je Generalna skupščina OZN na pobudo Slovenije soglasno sprejela resolucijo, s katero je 20. maj uradno razglasila za svetovni dan čebel, je bila v Hiši kranjske čebele v Višnji Gori prvič podeljena mednarodna nagrada Zlata čebela.

Nagrado Zlata čebela je prejel prof. dr. Lucas Alejandro Garibaldi iz Argentine.

				Fotografija: Gašper Stopar			Nagrada Zlata čebela 2021 - nagrajenec bo poleg skulpture in plakete prejel tudi finančno nagrado v višini 28.000 evrov. Skulptura nagrade je v svojem bistvu parafraza čebeljega življenja - njenega vsakokratnega izleta in vrnitve v panj, ki z neskončno majhnimi dejanji opravlja neskončno velike naloge. Tako skulptura izraža neposredno povezavo med čebelo ter dejanji prejemnika nagrade. (Fotografija: Gašper Stopar)

Prejemnika nagrade je razglasil kmetijski minister in predsednik odbora za podelitev nagrade Zlata čebela dr. Jože Podgoršek. Nagrado je podelil predsednik republike Borut Pahor, v imenu nagrajenca pa jo je prevzel predstavnik Veleposlaništva Argentine.

				Fotografija: Gašper Stopar			Fotografija: Gašper Stopar

Zlata čebela je najvišja državna nagrada na področju zaščite čebel ter prepoznavanja vloge čebel in drugih opraševalcev pri zagotavljanju prehranske varnosti, trajnostnega kmetijstva, ohranjanja narave, biotske raznovrstnosti in kulturne dediščine.

V obrazložitvi projekta nagrajenca prof. dr. Lucasa Alejandra Garibaldija iz Argentine je navedeno, da je projekt »znanstveno raziskovalni prispevek pri krepitvi zavedanja o pomenu in vlogi opraševanja za delovanje ekosistemov ter vpliva na človeško dobrobit. Mednarodno priznan znanstvenik in raziskovalec s svojimi dosežki pomembno prispeva h krepitvi zavedanja o pomenu ter ohranitvi čebel in drugih opraševalcev na svetovni ravni. Hkrati pri svojem delu spodbuja biotsko raznovrstnost, zdrav način pridelave hrane in izboljšanje kakovosti življenja ljudi«.

Minister dr. Jože Podgoršek je predstavil zmagovalca in ob tem izpostavil: »Podelitev najvišjega državnega priznanja nagrade Zlata čebela dr. prof. Lucasu Alejandru Garibaldiju je zahvala Republike Slovenije za njegove izjemne in pionirske dosežke na področju promocije pomena čebel in drugih opraševalcev. S svojo predanostjo in požrtvovalnostjo za izboljšanje varstva vseh opraševalcev je pomemben zgled drugim raziskovalcem in strokovnjakom ter motivator za konkretne varstvene aktivnosti na globalni, nacionalni in lokalni ravni. Nagrada Zlata čebela ponovno dokazuje, da nas čebele in drugi opraševalci povezujejo in združujejo na pozitiven način.«

Predsednik republike Borut Pahor je izrazil iskrene čestitke prejemniku nagrade, ki je dogodek spremljal preko video povezave iz Argentine. Ob tem je dejal, da verjame, da bo nagrada Zlata čebela postala vsako leto pomembnejša v svetovnem merilu in bo na področju čebelarstva pomenila toliko kot Nobelova nagrada.

Odbor za podelitev Zlate čebele 2021 je med 17 kandidati, ki prihajajo iz Argentine, Avstrije, Filipinov, Gruzije, Hrvaške, Irana, Nemčije, Slovaške, Srbije, Toga in Slovenije, izbral poleg današnjega prejemnika nagrade Zlata čebela še tri nominirance, ki po merilih odbora najbolje promovirajo čebele in ostale opraševalce, in sicer: Nadine Schuller iz Avstrije, Čebelarsko zvezo Slovenije ter podjetje A1, Slovenija.

S podeljevanjem nagrade Zlata čebela se spodbuja in podpira inovativnost, vrhunskost posameznikov ali pravnih oseb, ki so posebej pomembno prispevali k zaščiti in krepitvi zavedanja o pomenu čebel in drugih opraševalcev na svetovni ravni. Hkrati se tudi spodbuja krepitev aktivnosti, povezanih z delom in izjemnimi dosežki posameznika ali pravnih oseb na navedenih področjih.

				S podelitve v Hiši kranjske čebele v Višnji Gori			S podelitve v Hiši kranjske čebele v Višnji Gori

Galerija slik

Zadnje objave

Fri, 5. Aug 2022 at 09:00

229 ogledov

Kaj veš o prašičih?
Za izboljšanje razmer pri reji prašičev je ključno zanimanje mladih. Ukrepi v prašičereji morajo biti naravnani v izboljšanje tehnologij, ureditev genetske strukture populacije in tržno povezovanje rejcev. Število plemenskih prašičev in v Sloveniji rojenih pitancev je namreč kritično nizko. Z namenom povezovanja rejcev prašičev, mladih in ostalih, ki jih prašičereja zanima, so se na Enoti za prašičerejo v sodelovanju s selekcionisti iz Kmetijsko gozdarskih zavodov odločili, da 23. 8. 2022 na sejmu AGRA izvedejo KVIZ PRAŠIČEREJA 2022. Vabljeni! Letošnja tematika kviza zajema poznavanje značilnosti pasem in hibridov v Sloveniji, agresivno obnašanje prašičev, materiale za zaposlitev, pomen in ključne ukrepe biovarnosti. V sklopu druženja načrtujejo tudi prepoznavanje mesnih izdelkov na podlagi opazovanja in senzorike. Gradivo je dostopno tukaj: https://agri.bf.uni-lj.si/Enota/aktualno/kviz_2022Prijave bodo zbirali do 16. 8. 2022 na elektronski naslov: suzana.krhlanko@bf.uni-lj.si. Ob prijavi prosijo za ime in priimek tekmovalca, starost ter ime ekipe.

Thu, 4. Aug 2022 at 11:18

420 ogledov

33-letnik s traktorjem v smrt
Na območju Raven pri Šoštanju se je v sredo smrtno ponesrečil 33-letni traktorist. Policisti in kriminalisti so na kraju nesreče ugotovili, da je moški opravljal sanacijo plazu, pri čemer se je s traktorjem prevrnil in padel iz njega. Zaradi poškodb je na kraju nesreče umrl.

Wed, 3. Aug 2022 at 12:27

347 ogledov

Kdaj silirati koruzo, ki jo je prizadela suša?
Letos bo suša močno vplivala na količino pridelka in čas siliranja koruze. Ponekod je koruza visoka le okrog 130 cm in brez razvitih storžev. Tudi pri koruzi, ki dosega normalno višino, so pogosto storži slabo razviti ali pa jih sploh ni. Za kakovost silaže iz prizadete koruze je ključna določitev najprimernejšega časa za siliranje.  Za uspešno siliranje mora koruza vsebovati od 300 do 400 g sušine na kg. Še bolje od 320 do 370 g sušine na kg. Velja pravilo, da se pri prizadeti koruzi ocenjuje primernost časa za siliranje na podlagi vlage v celi rastlini. Vse druge metode so le približne. In kako določimo vlago v koruzni rastlini? Tri povprečne koruze na drobno zrežemo in odtehtamo vzorec za sušenje. Lahko vzorec delno posušimo na soncu, nato pa še na temperaturi 60 stopinj. Stehtamo suh vzorec in iz razlike v teži izračunamo sušino v vzorcu, ki smo ga dali sušiti. Upoštevamo, da je po sušenju v vzorcu ostalo še 5,5 % higroskopske vlage. Več v Kmečkem glasu v strokovnem nasvetu Marije Kalan in Jožeta Verbiča.

Wed, 3. Aug 2022 at 11:57

268 ogledov

Tekmovanje oračev, blagoslov traktorjev in predstavitev mehanizacije
DPM Kalček je v sodelovanju s kmetijsko svetovalno službo pripravilo celodnevno prireditev v Škrjančah pri Ivančni Gorici, na kmetiji Franca Kavška. Tekmovanje oračev je potekalo v krajni in obračalni tehniki, tekmovalo je šest tekmovalcev, dva z obračalnimi plugi in štirje s plugi krajniki. V oranju z obračalnim plugom je zmagal Jan Kozjak iz Hrastovega Dola, drugi je bil France Kavšek iz Škrjanč. Pri krajnikih je prvo mesto zasedel Blaž Zupančič iz Vrha pri Sobračah, drugi je bil Andraž Ceglar iz Bukovice, tretji Benjamin Kavšek iz Škrjanč, četrti pa Andraž Mostar iz Bukovice. Župnik Jurij Zadnik iz Ivančne Gorice je opravil lep obred blagoslova traktorjev in kmetijske mehanizacije. Poudaril je pomen kmetijstva in pridelave hrane. Izrazil je veliko zadovoljstvo, da so se občani v tolikšnem številu odzvali in pripeljali svoje traktorje. Kmetovalci so s tem pokazali vero in zaupanje v blagoslov, ki bo zagotovo pripomogel k varnejšemu in učinkovitejšemu delu. Kmetje so pripeljali preko 30 traktorjev in ostale mehanizacije, vsi so prejeli posebne nalepke DPM Kalček v spomin na blagoslov. Najboljši orači so se uvrstili na državno tekmovanje, ki bo septembra v Jablah. Več v Kmečkem glasu v prispevku Francija Omahna iz KSS Grosuplje.

Tue, 2. Aug 2022 at 12:17

505 ogledov

Spet smrtna nesreča pri delu v gozdu
Celjski policisti so z ogledom kraja dogodka in zbiranjem obvestil ugotovili, da je moški opravljal sečnjo v gozdu. Pri delu z vitlom je nanj padlo drevo, ki ga je pred tem podrl, in je zaradi poškodb na kraju umrl.

Mon, 1. Aug 2022 at 12:56

445 ogledov

Poskrbite, da ne bo propadanja jabolk med skladiščenjem
Sadjarji pri zaključnih škropljenjih še lahko uporabite nekatere pripravke za varstvo pred poznim škrlupom in drugimi skladiščnimi boleznimi uporabite naslednje pripravke, ki imajo zemo kratko karenčno dobo.  Pri sortah, ki dozorevajo pozneje (idared, braeburn, fuji ipd.), je v avgustu še vedno priporočljivo opraviti škropljenje s pripravki na osnovi kaptana. V nasadih, kjer ni prisotnih peg škrlupa, še naprej obnavljajte fungicidno oblogo v presledkih 10 do 14 dni. Natančnejše termine škropljenj prilagodite količini padavin in napovedanim vremenskim razmeram. Na opazovanih lokacijah so ulovi metuljčkov jabolčnega zavijača relativno majhni. Sadjarjem svetujemo, da ukrepanje prilagodite stanju v nasadu. Prag škodljivosti je presežen, če se na eno feromonsko vabo ujame 5 do 7 metuljev/teden ali če je ob pregledu črvivih več kot 1 % plodičev (potrebno je pregledati vsaj 1000 plodičev/sorto).  Trenutne vremenske razmere zelo ustrezajo razvoju različnih vrst fitofagnih pršic. V določenih sadovnjakih opažamo pojav simptomov (poškodb) na listih, ki so posledica prerazmnožitve nekaterih vrst pršic, zlasti navadne in rdeče sadne pršice ter ponekod tudi rjaste pršice. Ukrepate lahko z enim izmed registriranih akaricidov. Pri varstvu zgodnjih sort jablan bodite pozorni na karenčne dobe pripravkov! Pred škropljenjem z insekticidi odstranite cvetočo podrast in škropljenje opravite zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko so čebele v panjih! Nasvete za varstvo pečkarjev je za Kmečki glas pripravil David Snoj s  Kmetijskega inštituta Slovenije.
Teme
čebelarstvo Hiša kranjske čebele čebelarska zveza slovenije svetovni dan čebel

Zadnji komentarji

Prijatelji

plavec jozLeon Kraljziliute88edita editaFlexo EcoBoris ŠtamulakBojana  JerinaAlen  OsenjakKarmen  GostinčarBranko GaberGeza GrabarKMEČKI GLAS Franc FortunaVlasta Kunej KMEČKI GLASBarbara Remec KMEČKI GLASKristijan  Hrastar KMEČKI GLASDragica Heric KMEČKI GLASDarja Zemljič  KMEČKI GLAS

NAJBOLJ OBISKANO

Zlata čebela in denarna nagrada