Prvi zaključeni projekti

15 decembra, 2021
0
0

Trenutno imamo v Sloveniji v izvajanju 44 projektov Evropskega partnerstva za inovacije EIP, kar kaže na veliko potrebo po tovrstnih praktičnih projektih, v katerih sta v središču kmet in reševanje izzivov, s katerimi se vsakodnevno srečuje pri opravljanju svoje kmetijske in gozdarske dejavnosti.

Rezultati prvih zaključenih projektov EIP

Po treh letih izvajanja so na voljo zaključki prvih devetih projektov EIP, ki ponujajo rešitve za konkretne izzive kmetov. Rezultati so bili predstavljeni na dogodku Evropskega partnerstva za inovacije, ki je potekal 23. novembra 2021 v Laškem in preko spleta.

Na voljo so rešitve s področja reje drobnice, zrnatih stročnic, senenega mesa in mleka, pitanja govedi, pridelave beljakovinsko bogate krme, pridelave koruze in pšenice na vodovarstvenih območjih, pomena opraševalcev za sadjarje in trajnostne rabe vode v kmetijstvu.

Predstavitve projektov EIP, ki so v zaključni fazi, si lahko ogledate na spletni strani skupne kmetijske politike: https://skp.si/novice-portal-znanja/dogodek-eip-2021.

Kdor bi se želel na novo vključiti, sta do 12. 1. 2021 odprta dva javna razpisa – 5. javni razpis za podukrep 16.5 na temo podnebnih sprememb in okolja ter 4. javni razpis za podukrep 16.2 za razvoj novih proizvodov, praks, procesov in tehnologij.

Obvestilo ekološkim pridelovalcem in predelovalcem o prijavi oziroma obnovitvi prijave v kontrolo

Vsi ekološki pridelovalci oziroma predelovalci boste zaključene petletne obveznosti za ukrep ekološko kmetovanje (ukrep EK) v letu 2022 predvidoma lahko podaljšati za eno leto. Če ste zaključene petletne obveznosti za eno leto podaljšali že v letu 2021, jih boste v letu 2022 predvidoma lahko podaljšali še za eno leto.

Posebej vabimo tudi vse zainteresirane, da v letu 2022 v ukrep EK vstopite na novo, saj na ta način podpirate in promovirate izvajanje ekološkega kmetovanja v Sloveniji, ki mu tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano namenja posebno pozornost.

Vse ekološke pridelovalce oziroma predelovalce, ki želite pridobiti finančno podporo za leto 2022, v okviru Programa razvoja podeželja 2014-2020 za ukrep EK, pozivamo k prijavi oziroma obnovi prijave v kontrolo ekološkega kmetovanja najpozneje do 31. decembra 2021 pri eni izmed pooblaščenih organizacij za kontrolo in certificiranje kmetijskih pridelkov ali živil, ki jih najdete na spletni strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, kjer najdete tudi več informacij o ekološki pridelavi: https://www.gov.si/teme/ekoloska-pridelava/.

Slovenija podpira ekološko kmetovanje preko ukrepa Ekološko kmetovanje v okviru PRP 2014-2020.