4 litre in pol mleka za liter nafte

8 decembra, 2021
0
0

Primerjava med cenami kmetijskih pridelkov in ostalimi za življenje nujnimi stroški je vselej zanimiva, saj pokaže, kaj in koliko se lahko kupi s tem, kar na kmetiji pridelaš, prirediš in prodaš.

Kmetje pravijo, da je še vedno najbolj zanesljiva prireja mleka, saj pomeni redni mesečni prihodek. Veliko živinorejskih kmetij se zato ukvarja prav s to dejavnostjo.

Poklical me je kmet Andrej Podpečan iz Galicije pri Žalcu in v pogovoru povedal par zanimivih podatkov, med drugim tudi to, da je bila med leti 1980 in 1990 nekaj časa cena mleka in cena nafte povsem enaka. Tega se spominja, saj so imeli doma zbiralnico mleka. Nekateri kmetje so oddajali le po nekaj litrov mleka, celo samo liter ali dva. 

Niti ni pomembno, ali je bila takrat nafta tako poceni ali mleko tako dobro plačano, sta pa za vsakega rejca krav molznic ti dve ceni med najbolj bistvenimi. Prikazujeta realnost kmetijstva v primerjavi z ostalim gospodarstvom.

Takrat je bila torej slika kmetijstva veliko bolj bela (mleko), danes pa je črna (nafta), saj je potrebno prodati več kot 4 litre mleka, da v traktorski rezervoar natočiš liter dizelskega goriva.