Izteka se rok za oddajo vlog za razvoj majhnih kmetij

24 novembra, 2021
0
0

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (v nadaljevanju: MKGP) je v Uradnem listu RS objavilo že tretji javni razpis za podukrep 6.3 – Pomoč za zagon dejavnosti, namenjene razvoju majhnih kmetij, s katerim je razpisanih 15,4 milijona evrov nepovratnih javnih sredstev. Podpora je namenjena ohranjanju in razvoju majhnih kmetij, ki so razvrščene v območja z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost (OMD). Rok za oddajo vlog je 16. december 2021, zato vse zainteresirane vlagatelje pozivamo k čimprejšnjemu vnosu in oddaji vloge na javni razpis.

H kandidiranju na aktualni javni razpis so še posebej vabljene majhne kmetije s trajnimi nasadi, ki jih na novo vključujemo v podukrep, in živinorejske kmetije, ki na prvih dveh javnih razpisih niso dosegale dovolj točk v okviru meril za izbor vlog.

Točkovanje na aktualnem javnem razpisu za večino potencialnih kmetij omogoča prijavo brez zbiranja dodatnih razvojnih ciljev. Predvideva se, da bodo razpisana sredstva zadoščala za vse majhne kmetije, ki bodo izpolnjevale pogoje in bodo kandidirale na javni razpis.

Ker se nahajamo v zaključni fazi priprave vsebine strateškega načrta 2023-2027, bo odziv majhnih kmetij na aktualnih javnih razpisih MKGP predstavljal pomemben signal za planiranje sredstev in oblikovanje intervencij, namenjenih majhnim kmetijam za naslednje programsko obdobje. Zato pomembno vlogo igra vsaka oddana vloga. Dodatni razlogi so tudi: enostavna vloga na javni razpis, enostavno izvedljive obveznosti in dobri rezultati izvedbe prvega javnega razpisa, ki so predstavljeni v nadaljevanju.

Dobri rezultati preteklih javnih razpisov

Podatki analize uspešnosti prvega javnega razpisa kažejo na odličen uspeh. Preko 98 % vseh upravičencev je uspešno izpolnilo vse obveznosti in pridobilo celotnih 5.000 evrov podpore.

Potrebno je poudariti, da podukrep 6.3 naslavlja manjše kmetije, ki v preteklih programskih obdobjih niso imele možnosti pridobitve razvojnih sredstev. Na MKGP ocenjujejo, da gre odličen rezultat javnega razpisa pripisati predvsem enostavno izvedljivim obveznostim za majhne kmetije in enostavnemu poslovnemu načrtu, zaradi česar so se administrativna bremena tako za vlagatelje kot za administracijo zmanjšala na minimum. K dobremu rezultatu je nedvomno pomembno prispevala tudi obširna promocija podukrepa, kvalitetno pripravljeni zahtevki za izplačilo sredstev, dobro pripravljena aplikacija za vnos zahtevkov za izplačilo sredstev, hitra obravnava zahtevkov in postopek izplačil sredstev s strani Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja. Posebna zasluga za promocijo in izvedbo podukrepa pa gre zaposlenim Javne službe kmetijskega svetovanja pri KGZS, ki so pripravili večino vlog in zahtevkov za izplačilo sredstev.

Glede na podatke iz analize izbranih razvojnih ciljev je bil po pričakovanjih najpogosteje izbran cilj v poslovnem načrtu nakup kmetijske mehanizacije, kar je glede na zaznano zmanjšanje delovne sile na kmetijah izrednega pomena za ohranitev obdelane kmetijske krajine na OMD. Sledita cilja nakup informacijsko-komunikacijske opreme (IKT) ter nakup in postavitev rastlinjakov, ki sta opredeljena kot cilja, ki prispevata k doseganju horizontalnih ciljev, kot so inovacije, okolje in podnebne spremembe. Od vseh izbranih ciljev predstavljajo cilji, ki prispevajo k doseganju horizontalnih ciljev inovacije, okolje in podnebne spremembe kar 43 %, kar kaže na to, da se tudi manjše kmetije zavedajo nujnosti prilagajanja podnebnim spremembam in digitalizaciji, zaznana pa je tudi visoka stopnja zavedanja o pomenu ohranjanja okolja. Povprečno število izbranih razvojnih ciljev na kmetijo je bilo 2,4, kar  poleg zgoraj opisanih dejstev priča o kvalitetni vsebini poslovnih načrtov.

Majhne kmetije – zanesljiv partner

Glede na odlično vsebino in realizacijo poslovnih načrtov iz prvega javnega razpisa je podukrep izpolnil pričakovanja, ki smo si jih zastavili, zato bomo dobrega odziva s strani majhnih kmetij veseli tudi v okviru aktualnega javnega razpisa. Z dobrim črpanjem sredstev na podukrepu 6.3 in dobri vsebini in izvedbi poslovnih načrtov bo oblikovalcem intervencij Strateškega načrta 2023-2027 podan jasen signal, da imajo majhne kmetije potrebe po razvojnih sredstvih tudi v naslednjem programskem obdobju, da so z enostavno izvedljivimi intervencijami sredstva zanimiva tudi za majhne kmetije in da so majhne kmetije zanesljiv partner pri izpolnjevanju ciljev Skupne kmetijke politike.

Vse potencialne vlagatelje vabimo, da preučijo objavljen javni razpis in Uredbo o izvajanju podukrepa za zagon dejavnosti, namenjene razvoju majhnih kmetij iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020 (Uradni list RS, št. 47/17, 67/19 74/21 in 134/21), ki natančneje določata pogoje in način dodelitve sredstev. Pomoč pri vnosu vloge na javni razpis pa je na voljo na najbližji izpostavi Javne službe kmetijskega svetovanja v okviru KGZS.

Za vsebino prispevka je odgovorno MKGP, ki je tudi organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja 2014–2020.