Kosilo ali večerja iz krškopoljskega prašiča – po moško

18 novembra, 2021
0
0

Tretji petek v novembru vsako leto obeležujemo kot dan slovenske hrane in želimo, da bi bilo takšnih dni čim več. Ideja, ki se je pred leti začela z medenim zajtrkom, je prerasla v tradicionalni slovenski zajtrk in zdaj v dan slovenske hrane.

Letošnji petek, 19. novembra, pa sovpada tudi z mednarodnim dnevom moških, zato predlagamo, da možakarji za svoje družine pripravite presenečenje – kosilo ali večerjo iz iz krškopoljskega prašiča po moško!

Večji kos mesa krškopoljskega prašiča (s kostjo ali brez) osoliš in daš v pečico na 130°C. Neolupljen droben krompir skuhaš v osoljeni vodi (rahlo naj vre 10 minut) in kuhanega dodaš mesu v pečico ter prekriješ z alufolijo. Krompir in meso pustiš peči še dve do štiri ure. Ta čas mirno delaš drugo delo. Na sredini mize pustiš prostor za pladenj iz pečice, okoli razporediš krožnike ter iz shrambe dodaš vloženo zelenjavo. Ko je družina zbrana, presenetiš s pojedino.

Recept je posredoval mag. Andrej Kastelic, tajnik Društva rejcev krškopoljskih prašičev Slovenije, ter za tole objavo sinoči pripravil tudi pojedino, ki je na fotografijah.

Želimo vam prijetno praznovanje dneva slovenske hrane ob jedeh iz krškopoljskega prašiča!