Vreme Naročite se
Kakšne so odkupne cene krompirja?
Slovenija in Evropa v pomanjkanju kakovostnega krompirja
Marinka Marinčič KMEČKI GLAS
Kmečki glas

Četrtek, 11. november 2021 ob 08:43

Odpri galerijo

"Za nami je precej »posebno« pridelovalno leto krompirja. Največji upad pridelave je opaziti pri jedilnem krompirju, manjši pa pri semenskem in krompirju za predelavo. Glavne evropske izvoznice semena - Francija, Nizozemska in Nemčija, se srečujejo s povečanim povpraševanjem po semenskem krompirju na trgu severne Afrike, problem pa se pojavlja v zmanjšani kupni moči teh držav zaradi zviševanja cen surovin (nafte, mineralnih gnojil, sredstev za varstvo rastlin ...)," za Kmečki glas piše Jože Mohar iz Agrosaata. 

Večina severne in zahodne Evrope sadila krompir 2 do 3 tedne kasneje, moker maj in slabša prodaja pretekle sezone sta bila vzrok za 4 % manj posajenih površin in 6 % manjše pridelke od dolgoletnega povprečja, kar pomeni skupno okrog 10 % manjši skupni pridelek krompirja na evropskem trgu. Skupne pridelku so težave s kakovostjo gomoljev v obliki sekundarne rasti, predčasnega kaljenja pridelka (kjer je bila suša in vročina) in gnitje zaradi glivičnih in bakterijskih bolezni (kjer je bila prehuda moča).

Slovenija se je letos podobno kot celotna Evropa soočala s problemi, pridelali smo manj krompirja kot lani. Preteklo tržno leto bodo večji domači pridelovalci krompirja sicer raje čim prej pozabili. Kljub finančni pomoči države za skladiščenje krompirja v začetku poletja so bili prisiljeni uničit blizu 3000 ton lokalnega pridelka iz leta 2020, ki ga ni bilo mogoče prodati.

Žalostno. Lani smo bili le 60-odstotno samooskrbni s krompirjem, pa je bilo vseeno treba uničevati tržne viške domačega pridelka v bioplinarnah.

Cene krompirja v Sloveniji

Slovenske pakirnice in zadruge odkupujejo nepakiran jedilni krompir, debeline več od 45 mm (kupci tolerirajo tudi nekoliko manjšo velikost in srednjo kakovost), po 25 do 35 evrov/100 kg, odvisno od sorte in kakovosti. Supermarketi pa plačujejo za lokalni pridelek, pakiran v 10-kilogramske vreče, od 35 do 40 evrov/100 kg plus davek. Na trgovskih policah supermarketov je večinoma slovenski krompir razmeroma dobre kakovosti, veseli nas, da opažamo manj uvoženega. Na dvoriščih kmetij je krompir na drobno v različnih embalažah po 50 do 80 evrov/100 kg, na tržnicah in v malih pakiranjih po 2 ali 2,5 kg pa maloprodajna cena preseže 1 eur/kg, seveda z vključenim davkom.

Tradicionalnih nakupov krompirja za ozimnico praktično ni več. Uvoz krompirja v Slovenijo je trenutno manjši, vendar pakirnice in trgovci že uvažajo kakovostnejši in dražji krompir iz Francije ter jedilni krompir nižje kakovost iz Poljske. Žalostno je, da se poljski krompir znajde v javnih ustanovah (vrtci, šole, domovi za ostarele, velike kuhinje, restavracije ...), povsod, kjer poreklo in kakovost nista važna, ampak samo najnižja cena. Spodbujanje potrošnikov, naj prednostno kupujejo lokalne pridelke, pa verjetno že prinaša pozitivne premike tudi za lokalne pridelovalce krompirja.

Z NAMI GRE HITREJE. Kmečki glas. Več o naročniških ugodnsotih izveste s klikom na pasico. 

Galerija slik

Zadnje objave

Thu, 26. May 2022 at 14:16

146 ogledov

Pristojbina za gozdne ceste še jezi lastnike gozdov
Bralka Kmečkega glasa, ki živi na 980 metrih nadmorske višine, si ohranitve kmetije ne predstavlja brez lastništva gozda. Nedavno je tudi ona dobila položnico za plačilo pristojbine za gozdne ceste, kar jo je zelo razjezilo. Meni, da gozdne ceste uporabljajo vsi, zato ne razume, zakaj morajo pristojbino plačevati samo lastniki. "Nesmiselni so napisi: Gozdna cesta, uporaba na lastno odgovornost. Naj bo raje napisano: Javna cesta, ker jo uporabljajo vsi." Nadalje se sprašuje, zakaj se je tako povišal katastrski dohodek, tudi za gozd. Boniteta se je iz na primer 3, 4 ali 5 dvignila celo na 17. Kdo je dovolil tak dvig, če je vsem jasno, da se lastniki gozdov soočajo s škodo po podlubnikih in z vremenskimi neprilikami (snegolom, vetrolom, žled). Logično je, da ob tem ne more biti boniteta rasti gozda povečana!  Režim uporabe gozdnih cest Z režimom uporabe gozdne ceste se lahko na podlagi utemeljenih razlogov določijo: trajna in popolna zapora gozdne ceste za vsa vozila, razen za potrebe gospodarjenja z gozdovi, začasna ali trajna prepoved uporabe gozdne ceste za določeno vrsto vozila, prepoved prometa za vozila nad določeno skupno težo ali nad določeno osno obremenitvijo, začasna prepoved prometa za vsa vozila, smer prometa, prepoved dajanja zvočnih signalov, omejitev hitrosti, druge prepovedi ali omejitve, če stanje gozdne ceste ali razmere v gozdu to zahtevajo. Režim uporabe gozdne ceste določa območna enota Zavoda za gozdove Slovenije. Zainteresirani lastniki gozdov in lokalne skupnosti lahko za določitev spremembe režima uporabe gozdne ceste oddajo vlogo na pristojno območno enoto ZGS. Ob predlogu spremembe ZGS pripravi strokovno mnenje, usklajeno z lastniki gozdov in lokalno skupnostjo.

Wed, 25. May 2022 at 11:30

223 ogledov

Zakaj listje bukev rjavi in se suši?
V uredništvo Kmečkega glasa dobivamo klice, da se v slovenskih gozdovih pojavlja škodljivec, ki škoduje predvsem bukvam. Bralci sprašujejo, kakšno škodo bi ta škodljivec lahko povzročil? Kakšna so preventivna navodila za lastnike gozdov, ki bi pomagala, da bi se izognili škodljivcu oz. večji škodi? Odgovor Zavoda za gozdove Slovenije: Bukve rjavijo zaradi namnožitve bukovega rilčkarja skakača, ki dela poškodbe bukovih listov na različnih koncih Slovenije, zlasti pa v dolenjski, zasavski in savinjski regiji. Opaža se rjavenje, objedenost listov, ponekod tudi prisotnost listnih uši. Poškodbe na bukovih listih so posledica namnožitve te žuželke. Namnožitve bukovega rilčkarja skakača se pojavljajo v dolgih in nepravilnih presledkih in trajajo razmeroma kratek čas. Zadnja namnožitev je bila na nekaterih območjih Slovenije v letih 2014 in 2015. Bukve s poškodovanimi listi bodo naslednje leto spet normalno odgnale. Lahko da se bodo poškodbe zaradi rilčkarja pojavljale nekaj zaporednih let, a to ne bo ogrozilo vitalnosti bukve. Volnate, bele uši na bukovih listih so bukove listne uši. Tudi te večje oslabelosti bukovih dreves ne bodo povzročile. Lastniki in upravljavci gozdov, ne spreglejte NOVE knjige NAŠ GOZD Skrbno gospodarjenje in nega. Polistate in naročite jo s klikom na naslovnico.           

Tue, 24. May 2022 at 12:26

213 ogledov

Prve češnje so dozorele
Letos se sadjarji niso soočali s pozebo, zato na toplejših legah že zorijo prve češnje. Tudi v Ljubljani je tako. Da je sladkobe v češnjah dovolj, so ocenili tudi kosi. Včeraj jih na češnji še ni bilo, danes pa si je jata razdelila veje in prav nič jih ni zmotilo pri uživanju.  

Tue, 24. May 2022 at 12:14

234 ogledov

Agrofotovoltaika - prostostoječa fotovoltaika na kmetijskem zemljišču
Proizvodnja električne energije na površinah, kjer se izvaja kmetijska dejavnost, na nek način pomeni simbiozo dveh dejavnosti. Paneli so postavljeni navpično ali ležeče ter dajejo senco. Kot pravi Tomaž Poje s Kmetijskega inštituta Slovenije, ki je posredoval fotografiji, po vsem svetu obstajajo številni projekti, ki preverjajo različne intenzivnosti senčenje kmetijskih rastlin (in zaščite). Dvojna raba kmetijskih zemljišč sicer ni na preveč dobrem glasu. Tudi pri nas v Sloveniji imamo že nekaj agrofotovoltaike (prostostoječe fotovoltaike na kmetijskem zemljišču). Izkušnje s fotovoltaiko, prikazano na slikah iz Velbane gorce in Vrenske gorce, so pozitivne!

Mon, 23. May 2022 at 13:21

229 ogledov

Še enkrat - previsoke odmere obveznosti iz kmetijstva
Pred kratkim so lastniki kmetijskih zemljišč in gozdov dobili odločbe o odmeri obveznosti iz kmetijstva za leto 2021, kar je bilo še posebej izrazito pri izračunu pristojbine za gozdne ceste. Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije je takoj opozorila Finančno upravo, da so nekateri zavezanci prejeli napačne izračune. Finančna uprava je priznala napako in poiskala rešitev za zavezance, ki so zaradi uporabe napačnih vhodnih podatkov prejeli napačne odmere obveznosti iz kmetijstva za leto 2021. Vsem zavezancem, ki so prejeli napačne odločbe, bo po načrtih FURS-a izdana nova odločba, ki bo nadomestila obstoječo. Zavezanci, ki imajo napačno odločbo, se bodo o tem seznanili prek sistema e-davki. Glede na to, da je nastala situacija povzročila veliko zmede in glede na starostno strukturo lastnikov kmetijskih zemljišč in dostopnost do interneta, je KGZS predlagala FURS-u, da se nove odločbe izdajo prav vsem zavezancem. Nove odločbe pričakujemo predvsem zato, da se prepreči poseg v ustavno pravico do pritožbe.  

Mon, 23. May 2022 at 12:37

524 ogledov

Gad na ulici sredi Ljubljane
V Sloveniji živi 11 vrst kač, med katerimi so tri strupene – modras, navadni gad in laški gad. Kateri od dveh omenjenih gadov je na sliki, ne vem, mu je pa očitno prijala toplota asfalta. Gad ima celo na asfaltni prevleki varovalno barvo.
Teme
krompir odkupne cene kakovost uvoz iz EU veletrgovine

Zadnji komentarji

Prijatelji

plavec jozLeon Kraljziliute88edita editaFlexo EcoBoris ŠtamulakBojana  JerinaAlen  OsenjakKarmen  GostinčarBranko GaberGeza GrabarKMEČKI GLAS Franc FortunaVlasta Kunej KMEČKI GLASBarbara Remec KMEČKI GLASKristijan  Hrastar KMEČKI GLASDragica Heric KMEČKI GLASDarja Zemljič  KMEČKI GLAS

NAJBOLJ OBISKANO

Kakšne so odkupne cene krompirja?