Kakšne so odkupne cene krompirja?

11 novembra, 2021
0
0

“Za nami je precej »posebno« pridelovalno leto krompirja. Največji upad pridelave je opaziti pri jedilnem krompirju, manjši pa pri semenskem in krompirju za predelavo. Glavne evropske izvoznice semena – Francija, Nizozemska in Nemčija, se srečujejo s povečanim povpraševanjem po semenskem krompirju na trgu severne Afrike, problem pa se pojavlja v zmanjšani kupni moči teh držav zaradi zviševanja cen surovin (nafte, mineralnih gnojil, sredstev za varstvo rastlin …),” za Kmečki glas piše Jože Mohar iz Agrosaata. 

Večina severne in zahodne Evrope sadila krompir 2 do 3 tedne kasneje, moker maj in slabša prodaja pretekle sezone sta bila vzrok za 4 % manj posajenih površin in 6 % manjše pridelke od dolgoletnega povprečja, kar pomeni skupno okrog 10 % manjši skupni pridelek krompirja na evropskem trgu. Skupne pridelku so težave s kakovostjo gomoljev v obliki sekundarne rasti, predčasnega kaljenja pridelka (kjer je bila suša in vročina) in gnitje zaradi glivičnih in bakterijskih bolezni (kjer je bila prehuda moča).

Slovenija se je letos podobno kot celotna Evropa soočala s problemi, pridelali smo manj krompirja kot lani. Preteklo tržno leto bodo večji domači pridelovalci krompirja sicer raje čim prej pozabili. Kljub finančni pomoči države za skladiščenje krompirja v začetku poletja so bili prisiljeni uničit blizu 3000 ton lokalnega pridelka iz leta 2020, ki ga ni bilo mogoče prodati.

Žalostno. Lani smo bili le 60-odstotno samooskrbni s krompirjem, pa je bilo vseeno treba uničevati tržne viške domačega pridelka v bioplinarnah.

Cene krompirja v Sloveniji

Slovenske pakirnice in zadruge odkupujejo nepakiran jedilni krompir, debeline več od 45 mm (kupci tolerirajo tudi nekoliko manjšo velikost in srednjo kakovost), po 25 do 35 evrov/100 kg, odvisno od sorte in kakovosti. Supermarketi pa plačujejo za lokalni pridelek, pakiran v 10-kilogramske vreče, od 35 do 40 evrov/100 kg plus davek. Na trgovskih policah supermarketov je večinoma slovenski krompir razmeroma dobre kakovosti, veseli nas, da opažamo manj uvoženega. Na dvoriščih kmetij je krompir na drobno v različnih embalažah po 50 do 80 evrov/100 kg, na tržnicah in v malih pakiranjih po 2 ali 2,5 kg pa maloprodajna cena preseže 1 eur/kg, seveda z vključenim davkom.

Tradicionalnih nakupov krompirja za ozimnico praktično ni več. Uvoz krompirja v Slovenijo je trenutno manjši, vendar pakirnice in trgovci že uvažajo kakovostnejši in dražji krompir iz Francije ter jedilni krompir nižje kakovost iz Poljske. Žalostno je, da se poljski krompir znajde v javnih ustanovah (vrtci, šole, domovi za ostarele, velike kuhinje, restavracije …), povsod, kjer poreklo in kakovost nista važna, ampak samo najnižja cena. Spodbujanje potrošnikov, naj prednostno kupujejo lokalne pridelke, pa verjetno že prinaša pozitivne premike tudi za lokalne pridelovalce krompirja.

Z NAMI GRE HITREJE. Kmečki glas. Več o naročniških ugodnsotih izveste s klikom na pasico.