Še dva meseca imamo moč, da ubranimo naslednje obdobje 2023-2027

27 oktobra, 2021
0
0

Ali se kdaj vprašate: ali lahko prispevam za boljši jutri mene, mojih bližnjih, sosedov, prijateljev in krajanov. Je res, da en sam ne more narediti ničesar? Prav to ste namreč že mnogokrat slišali kot dober in izrabljen odgovor. Slavko Valenčak iz Lastniča pri Podčetrtku se s tem gotovo ne strinja. Takole je napisal za Kmečki glas:

“Zdaj vsi govorijo o težavah zdravstva in gospodarstva, toda ali kdo omeni kmeta oz. človeka s podeželja? Pa je marsikaj neposredno ali pa posredno vezano na kmetijstvo.”

Od domačih pridelkov so odvisni kmetje in vsi v verigi do kupcev, torej velik del gospodarstva, hrana, ki se jo uvaža, pa je povezana tudi z zdravstvom, saj njena kakovost vpliva na zdravje  potrošnikov.

Vsi se borijo za pravno državo, pa sprašujem, če je to pravno, da nam na podeželju zapirajo pošte, banke, lekarne, zdravstvene domove, celo šole, nimamo možnosti do javnih prevozov. Posledično dovoljujemo izgubo dobrih delovnih mest, zapirajo se hiše ter umirajo cele vasi, že okrog 60 jih je brez stalnega prebivalca. In ko se boste ozrli okoli sebe, boste videli, koliko jih je še na podobni poti. Vse to gre na naš račun in v prid dobička nekaterih.

Kmet z 20 kravami dojiljami na 20 hektarjih po uradnem izračunu nima toliko mesečnega dohodka, kot je zagotovljene socialne pomoči za t.i. »socialne probleme« (brez dodatnih enkratnih pomoči)! Kako naj kmet s takim dohodkom vzdržuje kmetijo ali jo celo posodablja, čeprav trdo in pošteno dela?

Kmetijska podjetja obdelujejo 4 % kmetijskih površin ter prejemajo 37,5 % od vsega evropskega denarja. Nam pa se očita, da nismo konkurenčni. To je LAŽ! Kdo nam sploh lahko konkurira, če imamo najnižje odkupne cene? Prodaja pa se vse pod slovensko.

Govorijo, da mladi nočejo delati. To je LAŽ! Mladi nimajo možnosti osnovnega preživetja pod takimi pogoji. Ali je 5000 evrov pomoči za male kmete res pomoč ali je to politična »nategavščina«? Obvezalo se jih bo za 5 let, izvleklo minimalno 1000 evrov davka, pa še srečni naj bodo!

Prenos kmetije iz roda v rod je del naše kulture! Razumem, da človek zraven službe obdeluje kmetijo ter plačo vlaga v kmetijo, da si bo nekaj izboljšal in olajšal. Toda, zdaj mora plačo vlagati zgolj za to, da obdrži, kar je podedoval od svojih prednikov. Če se odloči drugače, posledično to pomeni, da starejši sami ostajajo na podeželju. Kdo jim bo sploh lahko nudil pomoč, če pa kmet še svojega dela za preživetje ne utegne opraviti?

In da si drznejo agrarni ekonomisti žaliti kmete, ki imajo manj kot 8000 evrov prihodkov iz kmetijstva na leto, da so to t.i. socialne kmetije. V kmetijo pa vlagajo še plačo ter plačujejo vse davke! Kako dolgo bomo še dopuščali tako poniževanje in žaljenje?

Zdaj imamo dva meseca moči, da obranimo naslednje obdobje 2023-2027!

Čas je, da začnemo sami sebe ceniti ne glede na politično usmerjenost in braniti pravice do kulture in dediščine, ki smo jo prejeli od prednikov. Da jo bomo imeli komu tudi zapustiti, ne pa da nam bodo nekateri potihoma vse pobrali! Braniti moramo dostojno življenje na podeželju, to so naše pravice, saj živimo v demokraciji! Zato pozivam, da začnete razmišljati in govoriti o tej problematiki.

Glede na dejstva, ki smo jim priča zadnjih 20 let, je jasno, da se nimamo na koga zanašati. Če ne bomo zdaj stopili skupaj in ohranili pošten SKP, kar je temelj za ohranitev ljudi, kmetij in preživetja na podeželju, nismo vredni zaupanja, ki so nam ga namenili predniki!!!

Zato prav vse s podeželja pozivam, da se za ohranitev podeželja, sožitja in harmonije med ljudmi združimo. In če bo treba, začnemo tudi s protesti pred ministrstvom za kmetijstvom!

Samo mi smo odgovorni za našo prihodnost! Ne smemo več dovoliti, da nas uničijo!”