ZKP = Zdrava Kmečka Pamet

7 oktobra, 2021
0
0

“Če bi bili proizvodi, ki jih pridelamo slovenski kmetje, pošteno plačani, ne bi potrebovali vseh možnih subvencij, shem o pridobitvi nepovratnih sredstev za razvoj kmetij in vseh drugih navideznih ugodnostih, ki so največkrat kapljice v oceanu. 

Kmetje ne moremo razumeti:

–       zakaj je potrebno premostiti toliko ovir, da bi perspektivne kmetije, tudi srednje velike in male, z ustreznimi podporami za preusmeritve in modernizacijo postale konkurenčne in zanimive tudi za mlade – da ostanejo, pridelujejo hrano in ohranjajo obdelano ter poseljeno podeželje?

–       mar ni naš skupni strateški interes, da s tehnološko sodobnimi metodami nadaljujemo tradicijo kmetovanja, za katero so trdne temelje postavili naši starši?

In ko ob vsem zapisanem spregovorimo še o naši vertikalni povezanosti, se mi zdi pojem »zdrava kmečka pamet« vedno bolj neznan… Res težko je razumeti, da so delujoče vertikalne verige prej izjema kot pravilo. Predvsem kmetje smo v povezovanju vedno najšibkejši člen … Dejansko je naše poslanstvo vedno bolj hlapčevsko in vse manj poslanstvo ponosnega gospodarja kmetije na slovenskem podeželju. Tu si moramo priznati, da kmetje nismo ustrezno povezani, in se zavedati, da nas drugi ne bodo povezovali, ampak se bomo morali sami,” za Kmečki glas piše eden od članov Sveta KGZS.

Več o ZKP (Zdrava Kmečka Pamet) in prihodnosti slovenskega kmetijstva pa v tedniku Kmečki glas.