Kmet naj bo na 1. mestu!

1 septembra, 2021
0
0

V času poletja so bile javne predstavitve strateškega načrta SKP, po traktorskem protestu v Gornji Radgoni pa bo jesen tista, ko bo dogajanje še posebej intenzivno.

Kmetje zahtevajo bistveno več sredstev, med drugim za namakanje, zaščito pred naravnimi ujmami, za prenovo hlevov in posege v gozdovih, za prilagajanje na spremenjene zahteve potrošnikov in na podnebne spremembe. Če temu ne bo tako, tisočem slovenskih kmetij grozi propad.  

Plačila morajo dobiti tisti, ki zemljo obdelujejo ter pridelujejo hrano. To bo omogočalo dohodkovno vzdržnost za družinske kmetije. Mladim na malih in srednjih kmetijah, posebno na OMD, je treba pomagati z ukrepi za mlade prevzemnike.

Ukrepov naj ne bo preveč, biti morajo jasni in ne birokratski.

»Potrebujemo strateški načrt, ki bo kmeta in kmetijo postavil na prvo mesto, le tako si bomo lahko zagotovili hrano in obdelano podeželje v prihodnje. Kmetje so upravičeno zaskrbljeni glede svoje prihodnosti,« poudarja predsednik KGZS Roman Žveglič. 

KGZS kot stanovska organizacija kmetov zato podpira aktivnosti za izboljšanje delovnega, ekonomskega in statusnega položaja kmetov in podeželja.