Nagrajenci Zadružne zveze Slovenije za leto 2021

30 avgusta, 2021
0
0

Zadružna zveza Slovenije vsako leto podeljuje priznanja zadružnikom, zadružnim delavcem in zadrugam za izjemne rezultate in aktivnosti pri razvijanju in utrjevanju kmetijskega in gozdarskega zadružništva.

Po sklepu upravnega odbora Zadružne zveze Slovenije je letos podelila 6 priznanj za trajen doprinos k razvoju zadružništva, 13 priznanj za prispevek k razvoju zadružništva ter 2 priznanji ob 60-letnici delovanja zadruge.

Priznanje ob 60-letnici delovanja zadruge

Kmetijska zadruga Trebnje-Krka je nastala s pripojitvijo KZ Krka h KZ Trebnje ter tako postala največja slovenska zadruga, ki deluje na območju 15 občin jugovzhodne Slovenije. Združuje okoli 1000 članov s področja jugovzhodne Slovenije in tudi nekatere večje kmete iz drugih območij Slovenije ter velja za največjo in eno najuspešnejših zadrug v Sloveniji. Sodi med pomembnejše gospodarske subjekte in zaposlovalce na tem območju. Na območju zadruge Trebnje-Krka je večina majhnih kmetij, zato je njihova povezanost v veliko in uspešno kmetijsko zadrugo še toliko bolj pomembna.

Zadruga letno ustvari preko 65 milijonov evrov prihodkov, približno 65 % predstavlja prodaja trgovskega blaga in 35 % kmetijstvo. Na področju prodaje trgovskega blaga sta enako pomembni področji prodaje živil in prodaje tehničnega blaga. Zadruga odkupuje tudi živali, mleko, sadje in zelenjavo ter se ukvarja s predelavo lesa. Spada  med večje odkupovalce živali in mleka v državi ter ima preko 230 zaposlenih v več kot 50 prodajnih enotah.

Kmetijsko gozdarska zadruga Sloga Kranj je v 60 letih delovanja pustila neizbrisen pečat na področju razvoja kmetijstva, ohranjanja podeželja in skrbi za slovenskega kmeta. Od njene ustanovitve leta 1961 je Sloga iz skromne skupnosti okoliških kmetov zrasla v sodobno gospodarsko družbo z več kot 450 člani in 90 zaposlenimi v 10 poslovnih enotah po vsej Sloveniji. Zadruga je vedno skrbno negovala svoje osnovno poslanstvo, to je odkup in prodaja kmetijskih pridelkov ter oskrba kmetov s kmetijskim repromaterialom in kmetijsko mehanizacijo. Danes Sloga stopa v korak s časom s širitvijo ponudbe v maloprodajnih trgovinah (dobrote slovenskih kmetij, Slogin vrt), zastopstvom priznanih proizvajalcev mehanizacije (John Deere, Kramer), razvojem lastnih blagovnih znamk (Polonca, Slogina špajza), novo mobilnostjo (potujoča tržnica, drive-in prevzem) in digitalizacijo poslovanja (spletna trgovina Kmetija.net). Zavedajo se, da se bo njihova zadruga in tradicija zadružništva na Slovenskem ohranila za naslednje rodove le z naprednimi idejami in povečanjem samooskrbe.

Kdo so nagrajeni posamezniki, piše v najnovejši številki Kmečkega glasa.