Zdrav in obilen pridelek namiznega grozdja

24 avgusta, 2021
0
0

V velikih trgovskih centrih je namizno grozdje naprodaj skoraj vse leto. Izvor tega grozdja je Italija, Španija, Indija, Južna Afrika in druge vinogradniške države, je pa na videz privlačno, zato ga marsikdo tudi kupi.

Tisti, ki se zavedajo, da so v lepem videzu “zapakirana” številna škropljenja, tretiranja, ki pripomorejo, da grozdje ostane sveže tudi po dolgem transportu, skladiščenju in še na prodajni polici, raje počakajo, da dozori grozdje na domači trti, v slovenskem vinogradu.

Pred nekaj leti sem kupila cepljenke namiznega grozdja. Pok. Tugomir Najdič je imel v Ljubljani vinograd s številnimi sortami, za katerega je predano skrbel. Ob obisku v času dozorevanja grozdja me je navdušil in nabavila sem nekaj sort. Prav nobenkrat teh trt nisem škropila, me pa vsako leto bolj razveseljujejo z odličnim pridelkom sladkega namiznega grozdja. Očitno se res pozna, da so poletja toplejša, zato trta daje dober pridelek tudi v nevinorodnih krajih in na neidealnih legah. Na srečo pri nas tudi toče ni bilo.

Grozdje vsebuje veliko koristnega sladkorja, ki hitro poskrbi za dovolj energije. V literaturi piše, da  je bogato z vitamini kompleksa B in C ter minerali, kot so so: kalcij, kalij, fosfor idr. Uživanje grozdja ugodno vpliva na srce in ožilje ter ščiti pred nastankom rakavih celic. Grozdje je očiščevalno, ugodno deluje na prebavni trakt, proti arteriosklerozi in kopičenju sečne kisline.