Odziv ZZS na novi sveženj ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije

20 avgusta, 2021
0
0

Po vladnem sprejetju novih ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije COVID-19 v tem tednu in napovedi novih sprememb in zaostrovanj se ponovno pojavljajo dileme in odprta vprašanja v celotnem gospodarstvu.

Po novi ureditvi, ki bo v veljavi od 23. avgusta 2021, naj bi bile do brezplačnega testiranja upravičene le določene skupine, pri čemer se za nekatere dejavnosti še vedno zahteva obvezno tedensko testiranje, s prihodnjim tednom pa naj bi se bistveno skrajšala veljavnost opravljenih testov le na 48 ur.

Neznanka ostaja, katere dodatne dejavnosti bodo v prihodnje zavezane k rednemu obveznemu testiranju brez sofinanciranja s strani države.

Ob vseh napovedih, pomanjkanju informacij in jasnega načrta za izhod iz epidemije se pred morebitnim novim že IV. valom epidemije, po sprejetju PKP9, ki naj bi ponudil ukrepe za izhod iz gospodarske krize, vračamo nazaj in se sprašujemo: Ali novi ukrepi pomenijo dodatna finančna bremena za gospodarstvo in do kdaj bomo sploh lahko nosili bremena vseh teh ukrepov, tako s finančnega vidika kot z vidika načrtovanja in organiziranja poslovanja?

Dodatne obveznosti in zahteve obremenjujejo delovne procese in podirajo delovna razmerja med delavci in delodajalci.  

Borut Florjančičpredsednik Zadružne zveze Slovenije: “Nedopustno je, da se zakonodajo uporablja kot mehanizem za prenašanje odgovornosti za izhod iz epidemije na gospodarstvo, brez zagotovil, da bodo ukrepi tudi delovali. V luči prihajajočih novih sprememb Zadružna zveza Slovenije ponovno poziva pristojne institucije, da se k iskanju in pripravi rešitev pristopi sistematično, načrtno in razumsko, ukrepi pa naj se oblikujejo v sodelovanju in po posvetovanju s tistimi, ki so zavezanci za izvajanje le-teh.

VSTOPITE V SVET KMETIJSTVA KORAK PRED DRUGIMI. BERITE SPLETNI KMEČKI GLAS. Več o naročniških ugodnostih izveste s klikom na pasico.