Posadi radič in imel boš solato vso zimo

23 julija, 2021
0
0

Kdor želi imeti čez zimo vsak dovolj sveže solate, si mora posaditi različne sorte radiča. Nekateri prezimni radiči zdržijo na prostem do pomladi, lepe in tople jeseni pa pripomorejo, da se iz vsake sadike razvije velika glava.

Radič je rastlina kratkega dneva, zato bolje uspeva, ko ni več vročine in se dnevi že krajšajo. Profesionalni pridelovalci seveda dobro vedo, kdaj je naprimernejši čas za presajanje na njivo, vrtičkarji pa moramo malo računati na ugodno vreme. Miša Pušenjak pravi, da ji je ječmenovo strnišče znak, da je treba misliti na radič.

Najbolje je posaditi več sort radiča, od štrucarja do različnih pisanolistnih, ki lepo popestrijo videz pripravljene solate.

Ob nakupu sadik je treba biti previden in slediti številkam, ki pomenijo dolžino vegetacije. Radič palla rosa je na primer označen s številkami od 2 do 5 – največja številka pomeni radič za zimsko pridelavo. Nekatere sorte imajo tudi številke od 60 do 90 in 120, kar pomeni število dni od presajanja do spravila pridelka.

Zdaj je pravi čas tudi za setev zelo zdrave črne redkve, repe in kolerabe, v začetku avgusta je na vrsti direktna setev kitajskega kapusa, do sredine avgusta se seje korenček, ki potem lepo prezimuje na prostem, do konca avgusta pa je še vedno aktualen fižol za stročje in za mlado zrnje – le posejte ga.