Sajenje krompirja po žetvi ječmena

9 julija, 2021
0
0

Julijsko sajenje že nekaj let prakticira KZ Selnica ob Dravi. Direktor te zadruge Janko Stojković je dobil idejo v Angliji, kjer so že pred tridesetimi leti za božič jedli mladi krompir.

Za julijsko sajenje je potrebno semenski krompir kupiti že spomladi ter ga do poletja hraniti v hladilnici na ustrezni klimi.

Za poletno sajenje so primerne sorte s krajšo vegetacijo, ki dozorijo v 60 do 70 dneh. Pridelek se pobira konec septembra in v oktobru, pa tudi v začetku novembra.

Pri poletnem sajenju je treba biti pozoren na krompirjevo plesen, ki lahko ob jesenskih meglah in večji vlagi v nekaj dneh povsem uniči pridelek. Zato je nujna pravočasna in dosledna zaščita, v času suše pa seveda tudi namakanje. S pravilno oskrbo se pričakuje po kakovosti in količini povsem normalen pridelek.

Poudariti pa je treba, da za tovrstno sajenje ni primeren letošnji pridelek semenskega krompirja, saj za kalitev potrebuje obdobje dormance (stanje začasno zmanjšane aktivnosti).

Fotografija prikazuje sajenje krompirja, ki je bilo opravljeno ta teden na polju KZ Selnica ob Dravi, na sadilniku sta Bernarda Vidic in Andrej Lukan, traktorist je Domen Valher. Da bi ugotovili, katera sorta se bo najbolje obnesla med rastjo in s pridelkom, so sadili različne sorte podjetja Interseme, in sicer: arrow, constance, esmee, gatsby, la strada, artemis, rudolph, elland, ter alouette, carolus, levante in twister, ki so odporne na krompirjevo plesen.