Tržnica krajevnih imen

8 julija, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Na začetku leta 2021 je bilo v Sloveniji 6.036 naselij in 10.173 ulic. Na tem seznamu krajevnih in uličnih imen najdemo veliko zanimivih in nenavadnih, denimo takih, ki nas spomnijo na poletje, in takih, pri katerih dobimo občutek, da je bilo navdih za poimenovanje kar najbližje drevo ali grm. Zanimivo objavo o krajevnih imenih je pripravil Statistični urad RS.

V Sloveniji tako najdemo ulice z imeni Pod hruško, Češnjeva ulica, Jagodna ulica, v Ljubljani je Poljedelska ulica. Tudi med kraji imamo kmetijska imena: Borovnica, Maline, Smokvica, Višnje, Robidnica, Šipek. Če pa ta imena preveriš v etimološkem slovarju, pa vidiš, da naselje Borovnica nima imena po borovnicah. Zanimivo, kajti leži ob Ljubljanskem barju, na katerem je kar nekaj nasadov ameriških borovnic, v Borovnici pa poteka tudi vsakoletni praznik borovnic.

Pred par leti pa smo se ravno v času zorenja malin podali v Maline pri Štrekljevcu v Beli krajini. In spet zanimivo, Maline pravzaprav niso poimenovane po malinah in tudi naglašujejo se po belokranjsko, s poudarkom na a. Po letošnjih podatkih na površini dobrih treh kvadratnih kilometrov te vasi živi 22 prebivalcev.

yiO Vfh De HlRxO gAXUz dAnvGQuZjlya