Letos se bomo soočali s pomanjkanjem domačega krompirja

7 julija, 2021
0
0

Na poskusnih poljih Kmetijskega inštituta Slovenije na Brniku in v Jabljah je potekal tradicionalni dan krompirja. Poleg predstavitve sortnih poskusov je dr. Peter Dolničar za Kmečki glas pripravil tudi oceno rastnih razmer in napoved letine.

“Če smo lansko leto občudovali zelo lepe nasade, ki so nas nagradili z obilnim pridelkom, je letos slika prav nasprotna. Leto je bilo doslej za pridelovalce zelo težko. Zmrzal je zadnjo zimo prišla zelo pozno, v marcu in aprilu so sledile tudi pozebe zgodnjega krompirja. Saditev v aprilu je bila skoraj idealna, tako da je večina pridelovalcev posadila krompir v optimalnem času. Žal pa je bil letos že tretji zaporedni zelo moker in mrzel maj, ki je povzročil zakasnitev rasti krompirja za vsaj 14 dni. Obilne padavine v maju in v prvem tednu junija so povzročile zbijanje tal in zaskorjenje vrhnjega sloja tal, kar je slabo vplivalo na rast krompirja.”

Obilno deževje je spralo tudi hranila, predvsem dušik, tako da pri poznih nasadih svetujemo foliarno dognojevanje z dušikom, da si nasadi vsaj nekoliko opomorejo.

Obilica padavin je povzročila slabšo rast korenin, plitev koreninski sitem pa je v sušnih razmerah lahko velik problem. Prav to se je zgodilo letos, saj so v zadnjih dekadah junija sledile ekstremne temperature do 35 oC s sušo, kar je še zmanjšalo rast krompirja.

Krompir vročino zelo slabo prenaša, saj je 27 oC zgornja meja za uspešno rast. Zato konec junija večina nasadov še ni prekrila vrst, mnogi nasadi rumenijo, na lahkih tleh tudi močno venejo in se sušijo. Kljub dežju konec tedna je bila velika škoda že narejena.

Poskus napovedi letine

Pri zgodnih sortah, ki so kasnile za dva tedna, so pridelki povprečni ali celo podpovprečni. Prav tako se kljub razmeroma velikemu številu gomoljev ne pričakuje visokih pridelkov pri poznem krompirju, ob nadaljevanju sušnih razmer z visokimi temperaturami pa lahko pričakujemo tudi veliko težav s kakovostjo.  

Kljub »poznemu« letu pa se je krompirjeva plesen pojavila kot običajno že konec maja. Mnogi pridelovalci so ob deževnem vremenu zamudili z zaščito, tako da so bile nekatere njive krompirja močno okužene s plesnijo, nekatere pa praktično uničene, čeprav krompir še ni strnil. Vročina v juniju je plesen sicer začasno zaustavila, ob bolj deževnem vremenu pa je zaradi dosedanjih okužb možen hiter ponoven razvoj plesni.

Pridelovalcem svetujemo temeljito zaščito nasadov proti krompirjevi plesni in črni listni pegavosti, ki se utegne razširiti ob vročem vremenu.

Druge bolezni in škodljivci doslej še niso povzročali težav, zagotovo pa bodo ob vročem vremenu pri izkopu težave s strunami.   

Ne spreglejte in s klikom na pasico prelistajte in naročite knjigo KROMPIR. 

Oznake