Koeficient preračuna GVŽ pri drobnici je prenizek

18 junija, 2021
0
0

Strokovni odbor za rejo drobnice in gojenje divjadi v oborah pristojne opozarja, da je koeficient preračuna GVŽ pri drobnici (ovce in koze), starejši od 1 leta, prenizek. Rejci drobnice so v ta namen predlagali, da se količnik za preračun GVŽ iz 0,15 postavi na 0,25 GVŽ. Glede na podan predlog je bilo s strani Kmetijskega inštituta Slovenije (KIS) pojasnjeno, da so bili na osnovi podatkov o telesnih masah posameznih pasem drobnice ponovno narejeni preračuni, ki ne sledijo predlogu rejcev.

Odbor je KIS opozorili, da je treba v metodologijo za preračun količnika upoštevati tudi mesne pasme, ki rejskih programov nimajo, se pa redijo v Sloveniji in imajo višje povprečne telesne mase od upoštevanih avtohtonih in tradicionalnih pasem, zato je potrebno upoštevati celotno populacijo. Predsednik odbora Roman Savšek je predlagal, da KIS zadevo preuči in ponovno pripravi predlog rešitve.

Koeficient preračuna GVŽ naj se postavi že pri starosti 7 mesecev, in ne pri 12 mesecih, kot je to predpisano sedaj. 

Rešitve za varovanje pred zvermi 

Člani odbora so pristojne zelo ostro opozorili na perečo, že leta trajajočo problematiko ponavljajočih se škod pri drobnici zaradi preštevilne populacije velikih zveri. Izpostavili so, da kamere za nadzor zveri niso primerne za vse rejce, ampak so sprejemljive v manjših rejah.

Prav tako za rejce ni sprejemljivo ograjevanje z elektromrežami višine 1,6 m.

V okvir izplačila odškodnine je treba umestiti in ovrednoti tudi posredno škodo ter zagotoviti financiranje zaščitnih sredstev, kot so elektromreže, znotraj pristojnega ministrstva za okolje in prostor. Člani odbora so bili namreč mnenja, da se sredstva za namen zaščite rejnih živali pred napadi velikih zveri ne smejo črpati iz kmetijskih sredstev, namenjenih za razvoj in ohranitev kmetijstva in podeželja.