Cvetje za poletje: vitezove zvezde in potonike

8 junija, 2021
0
0

“Čebulice vitezove zvezde navadno kupimo kot golo čebulico. Pri tem naj vas ne odvrne morda nekoliko višja cena velikih čebulic ali bolj eksotičnih sort, saj so je povsem vredne. Številne namreč poženejo tudi več kot le eno cvetno steblo, ki navadno nosi po štiri čudovite cvetove. Prav tako vitezove zvezde na zelo preprost način pripravimo do ponovnega cvetenja tudi prihodnje leto, kar pomeni, da gre bolj za nakup trajnice kot pa enoletnega okrasa,” piše Matevž Likar.

Za sajenje izberemo lonček, ki je le malo večji od premera čebulice, saj rastline v tesnejših lončkih navadno tvorijo več cvetov, ker ne vlagajo energije v rast novih korenin. Na dno lončka nasujemo plast peska, nato pa čebulico posadimo v dobro odceden substrat. V lonec čebulico vitezove zvezde postavimo tako, da tretjina čebulice gleda iz substrata. 

Zacveti kakšen mesec in pol po tem, ko daš čebulo v temo za tri tedne. Na suhem in toplem mora biti v popolni temi in nič zalivanja. To sproži, da požene cvetno steblo – ne pa listi.

Potonike pa so tradicionalne trajnice slovenskega podeželja, ki jih imajo skorajda na vsaki domačiji. V beli, roza in rdeči barvi razkošno cvetijo prav v tem času, novejše sorte pa imajo tudi pisane cvetne liste.