Vreme Naročite se
1. junij – 78 let Kmečkega glasa in svetovni dan mleka
Živinoreja je ena od osrednjih tem v Kmečkem glasu, ta teden je v njem priloga Reja krav molznic, mi pa ponosno vstopamo v 79. leto izhajanja Kmečkega glasa, ki je najstarejši slovenski tednik in osrednji časopis slovenskega podeželja.
Marinka Marinčič KMEČKI GLAS
Kmečki glas

Torek, 1. junij 2021 ob 07:41

Odpri galerijo

Kako zanimivo se povežejo nekateri datumi. 1. junija naš Kmečki glas praznuje 78-letnico izhajanja, med številnimi svetovno obeleženimi dnevi pa je ravno 1. junija svetovni dan mleka. Živinoreja s prirejo mleka je tudi ena od osrednjih tem v Kmečkem glasu, ta teden je v njem posebna priloga Reja krav molznic, mi pa ponosno vstopamo v 79. leto izhajanja Kmečkega glasa, ki je najstarejši slovenski tednik in osrednji časopis slovenskega podeželja.

Z NAMI GRE HITREJE. KMEČKI GLAS. Več o naročniških ugodnostih preberite s klikom na pasico. 

 

Zdaj pa nekaj podatkov Statističnega urada RS

V Sloveniji redimo približno 99.200 krav molznic. Kravje mleko se odkupuje s približno 4.800 kmetijskih gospodarstev. Mlekarne v celotni EU-27 predelajo največ, 40 % mleka v sire, mlekarne v Sloveniji pa v konzumno mleko, 35 %.

Prireja mleka se povečuje
Svetovna prireja mleka se je v zadnjih 30 letih povečala za skoraj 60 % in znašala okrog 850 milijonov ton. Dobrih 80 % je kravjega mleka, 15 % bivoljega, 4 % pa je kozjega, ovčjega in kameljega.  
V EU-27 je v več kot 96 % kravjega mleka, v Sloveniji prevladuje v še večjem deležu, saj ovčje in kozje mleko skupaj predstavljata manj kot 0,5 % celotne prireje mleka.

Prireja mleka v EU-27 se je od leta 2000 povečala za več kot 13 %, v Sloveniji pa je za 3 % upadla.

V EU-27 redilo molznice skoraj 1,2 milijona kmetijskih gospodarstev
V EU-27 se je v letu 2016 ukvarjalo z rejo goveda malo več kot 1,9 milijona kmetijskih gospodarstev, od tega je krave redilo 1,6 milijona kmetijskih gospodarstev, med temi pa krave molznice malo manj kot 1,2 milijona kmetijskih gospodarstev. V Sloveniji je v letu 2016 redilo govedo približno 32.800 kmetijskih gospodarstev, od tega krave 24.900, med temi pa molznice približno 9.600 kmetijskih gospodarstev.

Število krav molznic upada
V celotni EU-27 se je v letu 2020 na kmetijskih gospodarstvih redilo malo več kot 20 milijonov krav molznic, to je kar 19 % manj kot pred 20 leti. Tudi v Sloveniji se je število krav molznic v zadnjih 20 letih zmanjšalo, in to za več kot 29 %: v letu 2000 se jih je redilo malo več kot 140.200, v letu 2020  pa približno 99.200.

Prireja mleka se je v EU-27 v zadnjih letih povečevala
Čeprav se je  število krav molznic v EU-27 v letih od 2000 do 2019 zmanjševalo, se je prireja mleka v tem času povečevala, in sicer  predvsem zaradi večje mlečnosti krav molznic. Mlečnost na kravo molznico je v EU-27 v letu 2019 znašala malo več kot 7.300 kg in je bila za 30 % večja kot v letu 2003, v Sloveniji pa je povprečna mlečnost na kravo molznico v 2019 znašala približno 6.100 kg in je bila za skoraj 60 % večja kot v 2003.

V EU-27 dosegajo največjo povprečno mlečnost na kravo molznico na Danskem (skoraj 10.000 kg), najmanjšo pa v Romuniji (tam je več kot trikrat manjša kot na Danskem).    

Velikostna struktura kmetijskih gospodarstev v Sloveniji glede na prirejo mleka
Število kmetijskih gospodarstev v Sloveniji, od katerih se odkupuje mleko, se je od leta 2005 do 2019 zmanjšalo skoraj za polovico: z 9.700 na 4.800. Posebno izrazito se zmanjšuje predvsem število manjših rejcev, to je takih, od katerih se letno odkupi manj kot 50 ton mleka. Zmanjšuje se tudi v srednjem velikostnem razredu, to je v razredu rejcev, od katerih se odkupi od 50 do 100 ton mleka. Obe vrednosti, tako število kmetijskih gospodarstev kot tudi količina odkupljenega mleka, naraščata le pri največjih rejcih krav molznic, to je takih, od katerih se odkupi letno več kot 100 ton mleka.

 

Galerija slik

Zadnje objave

Fri, 5. Aug 2022 at 09:00

229 ogledov

Kaj veš o prašičih?
Za izboljšanje razmer pri reji prašičev je ključno zanimanje mladih. Ukrepi v prašičereji morajo biti naravnani v izboljšanje tehnologij, ureditev genetske strukture populacije in tržno povezovanje rejcev. Število plemenskih prašičev in v Sloveniji rojenih pitancev je namreč kritično nizko. Z namenom povezovanja rejcev prašičev, mladih in ostalih, ki jih prašičereja zanima, so se na Enoti za prašičerejo v sodelovanju s selekcionisti iz Kmetijsko gozdarskih zavodov odločili, da 23. 8. 2022 na sejmu AGRA izvedejo KVIZ PRAŠIČEREJA 2022. Vabljeni! Letošnja tematika kviza zajema poznavanje značilnosti pasem in hibridov v Sloveniji, agresivno obnašanje prašičev, materiale za zaposlitev, pomen in ključne ukrepe biovarnosti. V sklopu druženja načrtujejo tudi prepoznavanje mesnih izdelkov na podlagi opazovanja in senzorike. Gradivo je dostopno tukaj: https://agri.bf.uni-lj.si/Enota/aktualno/kviz_2022Prijave bodo zbirali do 16. 8. 2022 na elektronski naslov: suzana.krhlanko@bf.uni-lj.si. Ob prijavi prosijo za ime in priimek tekmovalca, starost ter ime ekipe.

Thu, 4. Aug 2022 at 11:18

420 ogledov

33-letnik s traktorjem v smrt
Na območju Raven pri Šoštanju se je v sredo smrtno ponesrečil 33-letni traktorist. Policisti in kriminalisti so na kraju nesreče ugotovili, da je moški opravljal sanacijo plazu, pri čemer se je s traktorjem prevrnil in padel iz njega. Zaradi poškodb je na kraju nesreče umrl.

Wed, 3. Aug 2022 at 12:27

347 ogledov

Kdaj silirati koruzo, ki jo je prizadela suša?
Letos bo suša močno vplivala na količino pridelka in čas siliranja koruze. Ponekod je koruza visoka le okrog 130 cm in brez razvitih storžev. Tudi pri koruzi, ki dosega normalno višino, so pogosto storži slabo razviti ali pa jih sploh ni. Za kakovost silaže iz prizadete koruze je ključna določitev najprimernejšega časa za siliranje.  Za uspešno siliranje mora koruza vsebovati od 300 do 400 g sušine na kg. Še bolje od 320 do 370 g sušine na kg. Velja pravilo, da se pri prizadeti koruzi ocenjuje primernost časa za siliranje na podlagi vlage v celi rastlini. Vse druge metode so le približne. In kako določimo vlago v koruzni rastlini? Tri povprečne koruze na drobno zrežemo in odtehtamo vzorec za sušenje. Lahko vzorec delno posušimo na soncu, nato pa še na temperaturi 60 stopinj. Stehtamo suh vzorec in iz razlike v teži izračunamo sušino v vzorcu, ki smo ga dali sušiti. Upoštevamo, da je po sušenju v vzorcu ostalo še 5,5 % higroskopske vlage. Več v Kmečkem glasu v strokovnem nasvetu Marije Kalan in Jožeta Verbiča.

Wed, 3. Aug 2022 at 11:57

268 ogledov

Tekmovanje oračev, blagoslov traktorjev in predstavitev mehanizacije
DPM Kalček je v sodelovanju s kmetijsko svetovalno službo pripravilo celodnevno prireditev v Škrjančah pri Ivančni Gorici, na kmetiji Franca Kavška. Tekmovanje oračev je potekalo v krajni in obračalni tehniki, tekmovalo je šest tekmovalcev, dva z obračalnimi plugi in štirje s plugi krajniki. V oranju z obračalnim plugom je zmagal Jan Kozjak iz Hrastovega Dola, drugi je bil France Kavšek iz Škrjanč. Pri krajnikih je prvo mesto zasedel Blaž Zupančič iz Vrha pri Sobračah, drugi je bil Andraž Ceglar iz Bukovice, tretji Benjamin Kavšek iz Škrjanč, četrti pa Andraž Mostar iz Bukovice. Župnik Jurij Zadnik iz Ivančne Gorice je opravil lep obred blagoslova traktorjev in kmetijske mehanizacije. Poudaril je pomen kmetijstva in pridelave hrane. Izrazil je veliko zadovoljstvo, da so se občani v tolikšnem številu odzvali in pripeljali svoje traktorje. Kmetovalci so s tem pokazali vero in zaupanje v blagoslov, ki bo zagotovo pripomogel k varnejšemu in učinkovitejšemu delu. Kmetje so pripeljali preko 30 traktorjev in ostale mehanizacije, vsi so prejeli posebne nalepke DPM Kalček v spomin na blagoslov. Najboljši orači so se uvrstili na državno tekmovanje, ki bo septembra v Jablah. Več v Kmečkem glasu v prispevku Francija Omahna iz KSS Grosuplje.

Tue, 2. Aug 2022 at 12:17

505 ogledov

Spet smrtna nesreča pri delu v gozdu
Celjski policisti so z ogledom kraja dogodka in zbiranjem obvestil ugotovili, da je moški opravljal sečnjo v gozdu. Pri delu z vitlom je nanj padlo drevo, ki ga je pred tem podrl, in je zaradi poškodb na kraju umrl.

Mon, 1. Aug 2022 at 12:56

445 ogledov

Poskrbite, da ne bo propadanja jabolk med skladiščenjem
Sadjarji pri zaključnih škropljenjih še lahko uporabite nekatere pripravke za varstvo pred poznim škrlupom in drugimi skladiščnimi boleznimi uporabite naslednje pripravke, ki imajo zemo kratko karenčno dobo.  Pri sortah, ki dozorevajo pozneje (idared, braeburn, fuji ipd.), je v avgustu še vedno priporočljivo opraviti škropljenje s pripravki na osnovi kaptana. V nasadih, kjer ni prisotnih peg škrlupa, še naprej obnavljajte fungicidno oblogo v presledkih 10 do 14 dni. Natančnejše termine škropljenj prilagodite količini padavin in napovedanim vremenskim razmeram. Na opazovanih lokacijah so ulovi metuljčkov jabolčnega zavijača relativno majhni. Sadjarjem svetujemo, da ukrepanje prilagodite stanju v nasadu. Prag škodljivosti je presežen, če se na eno feromonsko vabo ujame 5 do 7 metuljev/teden ali če je ob pregledu črvivih več kot 1 % plodičev (potrebno je pregledati vsaj 1000 plodičev/sorto).  Trenutne vremenske razmere zelo ustrezajo razvoju različnih vrst fitofagnih pršic. V določenih sadovnjakih opažamo pojav simptomov (poškodb) na listih, ki so posledica prerazmnožitve nekaterih vrst pršic, zlasti navadne in rdeče sadne pršice ter ponekod tudi rjaste pršice. Ukrepate lahko z enim izmed registriranih akaricidov. Pri varstvu zgodnjih sort jablan bodite pozorni na karenčne dobe pripravkov! Pred škropljenjem z insekticidi odstranite cvetočo podrast in škropljenje opravite zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko so čebele v panjih! Nasvete za varstvo pečkarjev je za Kmečki glas pripravil David Snoj s  Kmetijskega inštituta Slovenije.
Teme
obletnica

Zadnji komentarji

Prijatelji

plavec jozLeon Kraljziliute88edita editaFlexo EcoBoris ŠtamulakBojana  JerinaAlen  OsenjakKarmen  GostinčarBranko GaberGeza GrabarKMEČKI GLAS Franc FortunaVlasta Kunej KMEČKI GLASBarbara Remec KMEČKI GLASKristijan  Hrastar KMEČKI GLASDragica Heric KMEČKI GLASDarja Zemljič  KMEČKI GLAS

NAJBOLJ OBISKANO

1. junij – 78 let Kmečkega glasa in svetovni dan mleka