Radič lahko pridelujemo in jemo vse leto

14 maja, 2021
0
0

Danes imamo na razpolago sorte radičev, ki jih lahko pridelujemo preko celega leta.

Novogoriško območje je bolj primerno za pridelovanje zgodnjih sort rdečega glavnatega radiča, medtem ko v Slovenski Istri poteka pridelava v glavnem jesensko zimskih sort. Povpraševanje pa je tudi po tipu radičev Chioggia in Verona, ki bi jih lahko pridelovali v zgodnjih spomladanskih terminih. V osrednji Sloveniji pridelujemo predvsem zgodnje in srednje pozne sorte radiča, ponekod radič tudi silijo. Divji tipi radičev so zelo tolerantni na nizke temperature v zimskem času kot tudi na sušne razmere. Tudi številne selekcije različnih tipov radičev so tolerantne na zgoraj omenjene razmere. V slovenski sortni listi so še Anivip in Monivip ter radič za siljenje Solkanski. Cikorija ali katalonski radič s svojimi zelenimi narezanimi listi, ki spominjajo na regratove liste, oblikuje visoko oblikovano rozeto in nekoliko debelejše belo steblo. Cikorijo lahko pridelujemo v spomladanskem in jesenskem času.

Rdeč glavnati radič za jesensko-zimsko pridelavo Rdeč glavnati radič za jesensko-zimsko pridelavo

Na Primorskem so najbolj uveljavljene pridelave naslednjih tipov radičev: pozne sorte rdečega glavnatega radiča Chioggia, zelo okusne rdeče glavnate zgodnje sorte radiča Verona in zgodnje sorte radiča Treviso, Tržaški solatnik, rdeč in zelen vrtan radič, radič Castelfranco, glavnati radič Lusia in cikorija ali katalonski radič.

Uživanje radiča pospešuje izločanje in odvajanje žolča iz žolčnika, spodbuja delovanje jeter, ledvic in mehurja ter pospešuje prebavo. Inulin, ki se nahaja v radiču in cikoriji, znižuje količino celotnega sladkorja v krvi in seču, zato ga priporočamo sladkornim bolnikom. Ugodno vpliva tudi na rast kosti in zob. Sestavine celične stene v radiču vežejo vodo, podaljšujejo čas žvečenja, uravnavajo zadrževalni čas hrane v želodcu in poskrbijo za hiter prehod skozi črevo. S tem se strupene snovi v črevesu ne zadržujejo predolgo, odpravljena pa je tudi zaprtost. Balastne snovi v črevesju vežejo nase z maščobami bogate snovi, kot so žolčne kisline, holesterol iz hrane in telesa. Uživanje radiča krepi črevesno sluznico in razstruplja črevesje ter preprečuje črevesne bolezni. Uravnava količino vode v telesu in znižuje visok krvni tlak.

Več o načinih pridelave, terminih setve, oskrbi posevkov in spravilu pa v strokovnem nasvetu Jane Bolčič s Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica, ki bo objavljen v Kmečkem glasu (19. maj 2021)