Cvičkov kralj Matjaž

13 maja, 2021
0
0

Matjaž Golob, član Vinogradniškega društva Malkovec, je letošnji zmagovalec na ocenjevanju vin za naziv Kralj cvička, ki poteka na Kmetijsko gozdarskem zavodu Novo mesto. In to je že tretjič, da je kralj cvička postal član tega vinogradniškega društva – prvi je bil Marjan Pirc, drugi pa Andrej Tratar.

Matjaž Golob pravi, da je majhen vinogradnik s 3.000 trtami cvičkovih sort: portugalka, modra frankinja, žametna črnina, kraljevina in laški rizling. 

Andrej Bajuk, vodja enološkega laboratorija KGZ Novo mesto, Damijan Vrtin, direktor KGZ Novo mesto, Matjaž Golob, novi kralj cvička 2021, Miran Jurak, predsednik upravnega odbora ZDVD, Maja Vovko, cvičkova princesa, in Andrej Grabnar, aktualni kralj cvička 2020.Na fotografiji: Andrej Bajuk, vodja enološkega laboratorija KGZ Novo mesto, Damijan Vrtin, direktor KGZ Novo mesto, Matjaž Golob, novi kralj cvička 2021, Miran Jurak, predsednik upravnega odbora ZDVD, Maja Vovko, cvičkova princesa, in Andrej Grabnar, aktualni kralj cvička 2020.

Vinograd na Malkovcu leži na precejšnji strmini, zato je vse delo potrebno opraviti ročno. “Na ta način je težko konkurirati velikim vinogradnikom, ki gredo ob devetih zvečer med trte s traktorjem in vse opravijo ob poslušanju glasbe,” malo za šalo malo zares navrže Matjaž in dodaja: “Zato se pri nas tudi veliko krči vinograde. Namesto trte zdaj rastejo orehi, lešniki ali pa se pasejo ovce. Podoba podeželja se tako spreminja. Mi imamo vinograd za veselje, prav tako manjši čebelnjak, sem pa tudi lovec. Tega, da bom postal Kralj cvička, nisem pričakoval, sem pa naziva vesel, saj sem ga prejel ravno letos, ko me čaka še en naziv – Abraham.”

Novi kralj cvička bo okronan na Tednu cvička, prvič pa so z zmagovalnim cvičkom in Kraljem cvička v domači zidanici že nazdravili. Zbrali so se: cvičkova princesa Maja Vovko, aktualni kralj cvička Andrej Grabnar, predsednik KGZS Roman Žveglič, direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto Damjan Vrtin s sodelavci, predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Miran Jurak in drugi.