Neenakopravna obravnava rejcev

12 maja, 2021
0
0

V pripravi je odlok o finančnem nadomestilu v prireji govejega mesa zaradi posledic drugega vala epidemije za obdobje od 1. oktobra 2020 do 31. marca 2021, ki naj bi omogočil izplačilo nadomestila upravičencem, ki so utrpeli izpad dohodka zaradi nestabilnih razmer v sektorju govedoreje.

Po odloku naj bi za obdobje oktober 2020 – marec 2021 znašala finančna pomoč sektorju v višini 76 evrov na žival, preračunano na glavo živine (GVŽ). To naj bi bila namreč razlika upada dohodka pri neto dodani vrednosti na podlagi izračuna Kmetijskega inštituta Slovenije.

Na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) so predlagali pomoč v višini 100 evrov za žival. Strinjajo se tudi s pomočjo 76 evrov na žival, vendar pa bo zaradi nekaterih pogojev brez te pomoči ostalo približno 3.000 kmetij, kar bo še dodatno poslabšalo položaj v panogi. V predlogu je namreč zapisan pogoj, da mora imeti upravičenec do pomoči 5. aprila 2021 ali 5. maja 2021 najmanj 70 % števila govedi od števila govedi, ki jih je imel 30. septembra 2020, pri čemer se pri izračunu upošteva tudi govedo, mlajše od 12 mesecev.

Na KGZS menijo, da določba o ponovni najmanj 70-odstotni vhlevitvi govedi ni v ničemer povezana z namenom sektorske pomoči v času epidemije. Hkrati bo to ustvarilo še dodatne razlike med kmeti, saj bodo upravičenci postavljeni v neenakopraven položaj. Zato je vezava ukrepa sektorske pomoči z vezavo ponovne vhlevitve neprimeren ukrep.

Številni rejci zaradi tega pogoja namreč ne bodo prejeli pomoči.

Po podatkih Agencije RS za kmetijski trg in razvoj podeželja je takšnih kmetij oziroma upravičencev približno 3.000. V manjših rejah, recimo pri treh živalih, že prodaja samo ene živali pomeni neizpolnjevanje tega pogoja. Prav tako bo težava pri večjih rejcih, ki oddajajo živali v klanje v turnusih ali skupinah.

Vztrajanje pri tem pogoju bo samo še povečalo izgubo pri tistih rejcih, ki zaradi tega ne bodo prejeli sektorske pomoči. Zato na KGZS zahtevajo, da se ta določba črta iz odloka.

KGZS 

upravičence opozarja, da na odločbah, ki jih bodo prejeli, preverijo, če so zapisani pravilni podatki, predvsem stalež govedi.