Vodomčev gaj – kjer srce zapoje s pticami

10 maja, 2021
0
0

Urejeno območje dela kraškega grosupeljskega polja sestavlja preplet življenjskih okolij z mokrotnimi travniki, trstičjem, ribniki, zeliščnim vrtom in sadovnjakom.

V Vodomčevem gaju pod vasjo Cerovo je urejen in zavarovan del naravoslovne učne poti Po sledeh vodomca. Naravoslovna učna pot se začenja v gozdu in vodi skozi življenjske prostore tamkajšnjih živali in rastlin. 

Ob učni poti je postavljenih več opazovalnic za ptice. Iz prve, ki stoji na bregu, je razgled na oba ribnika, bližnje travnike in gozd. Druga opazovalnica je postavljena nad gladino ribnika. Od tam lahko z malo potrpežljivosti od blizu fotografirate marsikatero ptico, ki živi ob vodi.

Rob ribnika zaključuje mejica s plodovitimi grmovnicami, ki nudijo pticam zavetje in hrano. Ob nasadu malin je postavljena najvišja opazovalnica, po kateri se vzpenjata bršljan in divja trta.

Table ob učni poti prikazujejo večino tamkajšnjih rastlin, dreves, vodnih živali in ptic, ki obiskujejo ta prostor, tukaj gnezdijo in se prehranjujejo. Ribnika jim namreč predstavljata neizčrpen vir hrane.

Na gričku je postavljen čebelnjak, kjer domujejo pridne čebelje družine. Zeliščni vrt ter velik nasad sončnic, lanu, ajde, facelije in konoplje sta namenjena čebelji paši.

Ptički za dobrodošlico v ptičjem gaju. Ptički za dobrodošlico v ptičjem gaju.

Na poti spoznamo več kot 200 različnih dreves in drugih rastlin, predstavitev 30 različnih drevesnih vrst pa je tudi na vhodni fasadi Vodomčeve učilnice.