Česnova muha dela težave pridelovalcem

Česnovo muho kot škodljivca prvič omenjajo leta 1953, ko je v Bolgariji poškodovala okoli 90 % posevkov česna. Leta 1984 so večjo škodo opazili tudi v okolici Zagreba, ko poročajo tudi o 70-odstotni škodi. Pri nas večjih epidemij zaenkrat ni bilo.

S povečano količino posajenega česna se povečuje tudi možnost večjih težav s česnovo muho.

Kot za Kmečki glas piše Ana Ogorelec, specialistka za zelenjadarstvo pri KGZ Ljubljana, odrasla muha meri od 8 do 10 mm, vendar škodo v česnu naredi ličinka, ki je sivobele barve, dolga do 12 mm in je za razliko od porove zavrtavke navadno le ena velika ličinka v sadiki česna. Zimo preživi kot odrasla muha, ki že konec februarja oziroma v marcu po oploditvi odloži velika bela jajčeca na prezimne česnove liste oziroma v zemljo v okolici česna.

Že pri zelo nizkih temperaturah se iz jajčec izležejo ličinke, ki se zavrtajo v list in nato v steblo česna ter nato celo v novo nastajajočo čebulico. Napadeno sadiko česna hitro opazimo, srednji list porumeni, se celo skodra in začne sušiti. Celo česnovo steblo je mehko, prazno in takšna je tudi glavica, s katero se ličinka muhe na koncu hrani.

Preden se zabubi, ličinka zleze iz glavice in se zarije do 15 cm v zemljo. Konec maja ali v začetku junija iz bube zleti muha, ki ima še eno generacijo v jeseni. Najverjetneje pa prva generacija muh prezimi in zgodaj spomladi zopet išče gostiteljsko rastlino, to je česen.

Varstvo

Močno napadene posevke globoko zaorjemo in tako uničimo bube v tleh. Na takšni površini kolobarimo in tudi v bližini nekaj let ne sadimo česna. Delno ublažimo napad tudi z zgodnjim jesenskim sajenjem česna (močni listi) ali poznim spomladanskim sajenjem, kar pa tudi zmanjša pridelek česna. Dobre rezultate so dobili tudi z namakanjem strokov v insekticid ali pri manjših površinah z zastirkami iz orlove praproti. Sicer pa dajo zastirke možnost, da so jajčeca ves čas v vlagi in se ne izsušijo. Zato imamo pri zastirkah na čebuli, zelju in drugih zelenjadnicah več težav z ličinkami muh kot na površinah brez zastirk.

Alternativna možnost za zavarovanje jesenskega česna pred česnovo muho je prekrivanje rastlin s prekrivko. Namestiti jo je potrebno čim prej, preden muha odloži jajčeca, rastline pa naj ostanejo prekrite približno mesec dni.

Spomladanskega česna česnova muha običajno ne napada.