Ukrepi po pozebi

9 aprila, 2021
0
0

Na podlagi izkušenj iz prejšnjih let so kmetijski svetovalci in Javna služba za sadjarstvo pripravili nekaj nasvetov, kako vsaj delno omiliti škodo, ki so jo povzročile nizke temperature v tem tednu.

Tako pri jablanah in hruškah priporočajo škropljenje s pripravkom Novagib 0,5 litra/ha (akt. snov GA 4+7), ki se izvaja dan ali dva po pozebi oziroma po vsakih pozebnih temperaturah. Pri tem je treba upoštevati omejitve maksimalno dovoljenih količin na hektar sadovnjaka: pri jablanah skupno največ 2,0 litra na hektar, pri hruškah pa največ 1,2 litra Novagiba na hektar.

Samo pri hruškah pa je možno za izboljšanje nastavka po pozebnih temperaturah uporabiti Florgib tablete (akt. snov GA3). Proizvajalec priporoča 6 tablet/ha. V primeru zelo močnih pozeb proizvajalec priporoča kombinacijo oziroma mešanico Florgib tablet (3 tablete na hektar) in Novagiba (0,4 l/ha).

Strokovnjaki z Biotehniške fakultete svetujejo: “Po nizkih temperaturah oz. narejeni škodi škropimo z Delfan Plus 1,5 l/ha za regeneracijo poškodovanih celic in dodano energijo za rastline.” 

Kmetijski minister dr. Podgoršek ob tej naravni nesreči poudarja: “Podnebne spremembe so tako očitne, da moramo še bolj intenzivno in z vso resnostjo delovati v smeri preventive pri vseh aktivnostih, ki jih vodimo. V nesreči ne bomo pozabili na prizadete kmete in podjetnike.«

Čeprav se bodo v prihodnjih dneh temperature dvignile, pa vremenoslovci ne izključujejo nizkih temperatur, ki bi lahko še dodatno prizadele pridelovalce.